Memoria joaca feste!
Este normal ca, din cand in cand, memoria sa ne joace feste: sa uitam numele unei persoane pe care am intalnit-o o singura data, sa pierdem cheile, sa uitam numele unui film. Aceste fenomene sunt considerate benigne si se datoreaza procesului normal de imbatranire a creierului. Se pot intampla si lucruri ce trebuie sa traga semne de alarma, ele putand semnala instalarea unei boli mult mai grave, de tipul dementei Alzheimer: uiti numele persoanelor din anturajul tau, folosesti un cuvant total nepotrivit in mijlocul unei fraze. In cazul in care consultul neurologic confirma suspiciunea, avansarea maladiei poate fi intarziata prin stimularea zilnica intensiva a functilor cognitive.
Minte limpede!
Cum forma fizica buna nu se mentine decat prin exercitii fizice regulate, acelasi lucru este valabil si pentru capacitatea intelectuala. Asadar, incurajeaza-ti pasiunea pentru cuvinte incrucisate, sudoku, scrabble, sah, dar nu te limita doar la ele. Cum o alimentatie corecta este cat mai variata, acelasi lucru trebuie sa primeasca si creierul: pe langa jocurile logice, trebuie sa gasesti timp si disponibilitate si pentru activitati manuale – tricotat, bricolaj, compozitii florale, pictura!
Somn, sport, socializare
In timpul somnului, creierul desfasoara niste „programe de intretinere” benefice pentru memorie. Asadar, un somn bun creste simtitor puterea de memorare. Activitatea fizica regulata permite o buna irigare a creierului, fapt ce atrage o crestere a randamentului activitatii cognitive. Socializarea: intalnirea cu cat mai multe persoane, discutiile pe teme cat mai diferite, participarea la evenimente sociale, precum si excursiile cat mai variate contribuie la o stimulare cognitiva de exceptie.