De cate ori nu ati auzit povesti despre cupluri aflate in impas, in pragul unei rupturi?
Certuri, tensiuni, conflicte provocate de anumite neajunsuri familiale, organizarea vietii cotidiene par sa umbreasca ceea ce, candva, a unit acest cuplu: dragostea.
Cand cuplul este in in criza…
Ne intrebam de cele mai multe ori care ar fi originea acestor dificultati conjugale, pentru a putea preintampina esecul unei relatii si pentru a iesi din impas!
Cei mai multi specialisti au constatat ca aceste probleme se datoreaza, in majoritatea cazurilor, lipsei de repere si a unei tendinte generale de a minimaliza implicarea in cadrul cuplului.
Copii de parinti divortati sau inconjurati de persoane divortate, cuplurile de azi sunt rapid dezorientate atunci cand intervine o dificultate ce perturba bunul mers al relatiei lor. Cel mai mic soc pare sa puna in pericol o legatura deja fragila, intr-o societate in care un mariaj din trei se soldeaza cu un divort.
Expertii au remarcat, de asemenea, ca aceste probleme de cuplu sunt intotdeuna alimentate de greseli de comportament sau de false credinte, ce se repeta in majoritatea cuplurilor, aflate la un moment dat in criza.
Care sunt practic aceste greseli uneori fatale pentru un cuplu? Cum le putem identifica?
1. Legatura prea stransa a partenerilor:
In mod paradoxal, cele mai fragile cupluri se dovedesc a fi acelea care la inceputul unei relatii traiau intr-o armonie perfecta! Implicati rapid si puternic, legati unul de celalalt, ei toti joaca un rol: amant, prieten, copil….
Feriti de problemele lumii, partenerii cuplulului isi construiesc relatia evoluand impreuna! Este ca si cum acest cuplu ar trai singur pe o insula pustie, pana ce, intr-o buna zi, un element din exterior apare si le perturba echilibrul: nasterea unui nou membru (cum sa inveti sa traiesti in trei, cand pana acum nu ati trait decat unul pentru celelalt?) sau un proiect tentant.
Insa cel mai adesea, este vorba de o senzatie de delasare si sufocare ce il cuprinde pe unul din parteneri, care constientizeaza cum siguranta face curand loc asfixiei. Acesta este inceputul crizei. Apar frustrari insuportabile si de-o parte, si de cealalta, sentimentul abandonului si tradarea. Ce urmeaza? Separarea pentru cele mai multe cupluri este, in acest caz, inevitabila!
2. Refuzul diferentei !
Un partener nu este dublul celuilalt. Afirmatie clara in teorie, mai complicata in practica. Adeseori, conflictele sunt animate, in viata de zi cu zi, de mici refuzuri: nu acceptam ca cel drag sa nu aiba aceleasi reactii ca ale noastre, sau ne surpinde (ne dezamageste) prin modul in care isi exprima emotiile. Avem anumite asteptari de la celalalt, greseli de comportament care, in realitate, sunt ale noastre. Ori, intr-un cuplu, partenerii sunt doua individualitati diferite!
Se stie ca barbatii si femeile functioneaza in mod diferit, mai ales in materie de comunicare si sexualitate. Femeile isi exprima mai usor sentimentele decat barbatii si au un apetit sexual fluctuant in comparatie cu acestia. De cate ori nu am auzit fraze de genul : « Nu vorbeste cu mine suficient », « Nu imi acorda suficienta atentie », « Nu vede cate sacrificii fac pentru el ». Toate aceste afirmatii au in comun negarea diferentei, primul pas spre esec, transformand ulterior acest cuplu intr-un camp de batalie!
3. Lipsa de comunicare:
Convinsi ca vorbele sunt inutile pentru a se intelege, atunci cand sunt facuti unul pentru celalalt, tinerele cupluri au tendinta de a neglija comunicarea in relatia lor. In numele mitului unei relatii perfecte, instinctiv, partenerii uita ca si comunicarea este indispensabila pentru a se cunoaste unul pe celalalt.
Cum sa descoperi dorintele, nevoile celuilalt fara comunicare? Ce urmeaza? Intr-o buna zi, unul din parteneri constata ca cel drag « nu este absolut deloc asa cum credea ».
Convinsi ca se cunosc perfect, partenerii considera ca vorbele nu vor aduce nicio schimbare in relatie, iar esecul este cat se poate de aproape!
4. Lipsa de perspectiva:
Stabilirea proiectelor de viata este indispensabila pentru evolutia unui cuplu. Insa prinsi in euforia de la inceputul relatiei, tinerele cupluri isi revendica dreptul de a trai « de pe o zi pe alta » si evita sa-si faca planuri de viitor.
Doar atunci cand apar primele confruntari cu greutatile zilnice, entuziasmul si spontaneitatea specifice perioadei de inceput a relatiei dispar brusc, iar viitorul este perceput ca un spatiu gol, plictisitor si angoasant.
Cei mai multi care ajung in aceasta etapa « isi cauta fericirea in alta parte », fie se muta, fie decid sa oficializeze relatia, insa si de aceasta data isi dau seama ca viata in doi nu le aduce nicio schimbare in bine! Astfel, unul dintre parteneri se resemneaza, de teama de a nu ramane singur, traind « singur in doi ». De aici si pana la esecul relatiei, mai este doar un pas !
5. Conflicte nerezolvate:
O alta incercare prin care trec cuplurile de lunga durata: conflictele mai vechi nerezolvate, fie pentru ca partenerii considera ca este prea tarziu, fie datorate disparitiei dorintei, sau din lipsa apropierii intime. Aceste conflicte nerezolvate vor scoate la iveala sentimente de ranchiuna si frustrare, iar uzura dorintei instalata odata cu trecerea timpului va dezvalui comportamente ce alimenteaza o agresivitate ascunsa, inveninand sufletele celor doi. De aceea, cea mai buna solutie in acest caz ar fi ca partenerii sa comunice asupra problemelor, pentru a gasi impreuna o solutie.
6. Aparitia copilului:
Nasterea unui copil este de foarte multe ori un factor ce declanseaza tensiuni sau probleme mai vechi. Odata cu sosirea celui de-al treilea membru, aceasta armonie din cuplu pare sa fie perturbata, dand impresia ca micutul este unica preocupare a unuia dintre parteneri, si ca « va lua locul » unuia dintre parinti. Ce va urma? Acestia ajung sa se detaseze de aceasta legatura afectiva pe care era fondata, odinioara, relatia lor de cuplu. Apar conflicte legate de educatia copilului sau de organizarea de zi cu zi a vietii de familie.
Insa exista si foarte multe cupluri care considera ca sosirea unui copil va rezolva, ca prin minune, toate problemele mai vechi din cuplu. Insa un copil nu poate constitui un « instrument » de rezolvare a problemelor de cuplu. Un copil este o responsabilitate in comun a amblilor parinti, este o etapa a vietii pe care cei doi trebuie sa o depaseasca fara resentimente si frustrari si care sa intregeasca echilibrul familiei!
7. Banii familiei: marul discordiei
Problema banilor este un alt aspect ce conduce la criza din cuplu. Fie unul dintre parteneri cheltuieste mai mult, iar celalalt « strange cureaua » prea mult, fie cei doi isi fac viata imposibila impartind « la sange » cheltuielile familiei.
Aceste diferente in ceea ce priveste cheltuirea banilor vor avea un impact negativ asupra vietii de cuplu, ducand, de cele mai multe ori, chiar la o ruptura. Asta pentru ca banii sunt semnul increderii reciproce pe care si-o acorda partenerii, facand trimitere la capacitatea (incapacitatea) de a depasi realitatea, care, in acest domeniu poate fi dura!
In egala masura, este un semn al luptei pentru putere. A « tine » sau a «risipi » banii familiei poate fi un mijloc de a te impune in fata celuilalt. Solutia ar fi ca cei doi parteneri sa-si imparta cheltuielile in mod echitabil !