Indiferent ca esti angajator sau angajat, macar o data in viata te confrunti cu concedierea. Exista o etica a concedierii? Din ceea ce urmeaza, raspunsul nu suna incurajator.

Perspectiva angajatorului, motive de a da afara: Se intampla deseori ca angajatorul sa se simta amenintat de performantele angajatului sau. Teama ca angajatul ii va lua intr-o buna zi locul, il determina pe angajator sa recurga la solutia concedierii.

Un alt motiv care pledeaza pentru concediere este temperamentul salariatului, prea multa personalitate si probleme in acceptarea autoritatii manageriale.

La extrema cealalta un motiv intemeiat pentru a-ti concedia angajatii este calitatea slaba a servicilor prestate pe post.

Exista si motive pur subiective atunci cand managerul ia decizia de a se debarasa de unii dintre angajatii sai, motive de natura personala: tensiuni sexuale, antipatie, razbunari personale, incompatibilitate caracterelor, ori nevoia de a controla destinul altora.

Moduri originale de a concedia: Cu siguranta momentul concedierii este unul stanjenitor atat pentru cel concediat, cat si pentru cel care concediaza. Pentru evitarea acestor situatii se poate recurge la cateva moduri originale: folosirea E-mailului in locul discutiei face to face, redactarea unei scrisori oficiale trimisa prin curier rapid pe adresa angajatului, organizarea unui audit in cadrul caruia fiecare angajat primeste cate un cartonas cu o sageata; in functie de sensul sagetii ramane in continuare pe post sau… nu.

O metoda perversa ar consta in uitarea intentionata la copiator a noii organigrame a companiei, o parte din angajati nemaifigurand deloc pe ea.

Pentru ca inca mai exista si cativa manageri cu inima, se poate oferi celui concediat un cadou de despartire, un drum gratuit cu taxiul, pana acasa.

De ce castiga angajatii majoritatea proceselor?

Pentru ca legislatia muncii este ambigua si lasa loc interpretarilor.

Pentru ca angajatul este privit cu mai multa toleranta de catre judecator, el fiind perceput ca partea mai slaba, cea care are nevoie de protectie.

Pentru ca litigiile de munca au un regim special: sunt scutite de taxa de timbru (deci angajatul nu trebuie sa-si puna problema cheltuielilor de judecata), iar termenele de judecata trebuie sa fie scurte (pentru a se evita tergiversarea solutionarii proceselor).

TITLUL II – Contractul individual de muncă
CAPITOLUL 5 – Încetarea contractului individual de muncă
SECTIUNEA 3 – Concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului
Art. 61. [cazurile concedierii pentru motive subiective]
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
[ 77 adnotări ]
Art. 62. [decizia de concediere]
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
(2) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 247-252.
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
[ 17 adnotări ]
Art. 63. [cercetarea si evaluarea prealabila]
(1) Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite de prezentul cod.
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
[ 4 adnotări ]
Art. 64. [obligativitatea ofertei de redistribuire in munca]
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont