Doar 2,5% din totalul angajaților români din sectorul privat sunt procesați prin outsourcing, comparativ cu 25%, cât este media europeană. Cu toate acestea, piața locală de profil va crește, pe măsură ce tot mai multe companii multinaționale vor deschide birouri în România.

În acest moment, în sectorul privat din România, există cca. 8 milioane de angajați. Din acest total, doar pentru 200.000 salarizarea este administrată prin outsourcing, mare parte activând în companiile de top.

Comparativ cu situația din România, media europeană este între 20 și 30%. Belgia și Danemarca sunt fruntașe, rata de externalizare a acestor tipuri de servicii HR în aceste două țări fiind de peste 80%. Și Germania stă foarte bine la acest capitol, peste 50% dintre companiile de acolo alegând salarizarea angajaților prin outsourcing. Țările nordice externalizează, de asemenea, foarte mult serviciile de HR pentru administrarea și salarizarea angajaților, dar şi Marea Britanie.
”Motivul pentru care există această mare diferență între România și țările din Europa de Nord și de Vest ține de gradul de maturitate a piețelor. În plus, în aceste țări, specialiștii în zona de salarizare au devenit foarte greu de găsit și reținut în companii, trend care se va propaga în curând și în România.

Cum se situează România la nivel regional

Nici la nivel regional România nu se situează foarte bine în ceea ce privește piața de salarizare. Ca rată de adopție, țara noastră se află sub cele din Europa Centrală, precum Cehia, Polonia, Ungaria, dar peste Bulgaria și Republica Moldova.

”În schimb, în România, piața de profil este mult mai consolidată. Jucătorii din top 5 concentrează o bună parte din piață, în timp ce în celelalte regiuni ale Europei sunt mult mai mulți jucători, dar de dimensiuni mai mici”, menționează Bogdan Badea.

Totuși, se observă un trend ascendent în adopția acestui tip de serviciu în România. Motorul acestei creșteri îl reprezintă companiile multinaționale, fie abia intrate pe piața locală, fie cele existente, care își cresc organic numărul de angajați sau prin deschiderea unor centre pentru shared service.

Avantajele externalizării procesului de salarizare

”Principalele avantaje care conving companiile să opteze pentru outsourcing în cazul procesului de salarizare sunt creșterea confidențialității privind datele salariale, externalizarea riscului, diminuarea costurilor și controlul serviciilor, deoarece compania de outsourcing va asigura permanent procesele necesare, având o echipă specializată în acest sens.

Un alt avantaj vizibil este legat de timp. Conform mai multor studii de specialitate, peste 50% din timpul de lucru în cadrul departamentelor de HR din companii este dedicat zonei administrative, care în mare parte include operațiunile de salarizare.

”De asemenea, trebuie punctat faptul că procesul de salarizare nu înseamnă doar calculul salariilor și plata angajaților. Astfel, pentru creșterea eficienței business-ului nu este suficientă doar externalizarea de calcul salarial propriu-zis, fiind necesară implementarea unor soluții software de automatizare a colectării datelor relevante, precum un sistem automat de pontaje. Astfel, spre exemplu, pentru o companie cu 2.000 de angajați, colectarea și realizarea pontajelor se poate reduce de la câteva zile, la maxim o oră”, detaliază Bogdan Badea.
În ceea ce privește cele mai potrivite domenii pentru care s-ar preta externalizarea acestui tip de serviciu, nu există, practic, nicio restricție. Orice companie, din orice industrie și cu un număr de angajaţi oricât de mic poate beneficia de pe urma acestei alegeri.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont