Sfarsitul anului a adus, pentru destul de multe companii din Romania, reduceri de bugete. Consecinta imediata au fost, asa cum li se spune elegant concedierilor, restructurarile. Pentru ca o asemenea decizie a managementului sa nu te prinda pe picior gresit, iti oferim cateva semnale la care ar trebui sa fii atent.
1. Consultantul
Consultantul este acea persoana venita sa evalueze si sa faca planuri de redistribuire a personalului. Uneori, sarcina sa ingrata poate fi aceea de a decide cine trebuie sa plece si cine va ramane. Prezenta sa este semn ca ar trebui sa ai CV-ul la indemana – va trebui sa il convingi pe consultant de abilitatile tale in structurile nou create sau, daca va fi cazul, sa convingi un alt angajator de performantele tale profesionale.
2. Sedinte cu usile inchise
Se poate intampla peste noapte; intr-un departament unde seful obisnuia sa aplice politica usilor deschise si deodata acesta pare sa fie tot timpul in sedinte cu superiorii sai sigur se intampla ceva. Te poti gandi sa il intrebi direct daca se vor lua masuri in directia reducerii numarului de angajati. Expertii si practica arata ca nu vei obtine un raspuns in alb sau negru. „Am vazut manageri negand aceasta varianta in fata unor grupuri mari de oameni, chiar daca acest lucru s-a divedit ulterior fals”, spune un specialist in resurse umane.
3. Un nou sef
Daca departamentul in care lucrezi este coordonat de un nou manager, este foarte posibil ca el sa vina cu propria sa echipa – oameni alaturi de care a mai lucrat si in care are incredere. Poate ca nivelul tau profesional este ridicat si nimeni nu iti poate reprosa nimic pe acest plan, dar seful cel nou nu iti cunoste deloc abilitatile. Nu se intampla intotdeauna aceasta rocada (top managementul ii poate conditiona venirea de coordonarea vechii echipe) si, atunci cand decizia managerului se indreapta in aceasta directie, inlocuirea nu va avea loc dintr-o data.
4. Schimbare in responsabilitati
Unii specialisti spun ca, daca responsabilitatile tale se modifica intr-o perioada de timp relativ scurta, fara a urma unei evaluari (care in mod normal aduce cu ea decizii legate de promovari sau mariri salariale), iar noua pozitie iti este prezentata drept o oportnitate extraordinara (dar tu stii, de fapt, ca nimeni nu isi doreste postul respectiv), ar trebui sa fii cu ochii-n patru. Daca dimpotriva, ti se da din ce in ce mai putin de lucru si pare ca nici un proiect nu iti este destinat tie sau o sumedenie de sedinte la care ai fi direct interesata sa participi sunt organizate fara ca tu sa fii invitata, poate ca este timpul sa investesti intr-un costum impecabil, pentru un interviu de angajare.