Flexibilitate si intelegere – nu intotdeauna aceste calitati atribuite feminitatii sunt benefice in comunicarea la serviciu. Ceilalti pot vedea in ele un semn de slabiciune sau chiar o incapacitate de a-ti afirma propria valoare.

Pentru situatiile carora trebuie sa le faci fata zilnic iti oferim cateva sugestii.

Spune-ti parerea
Daca nu comunici celorlalti propriile-ti opinii despre o problema sau un proiect discutat in grup, s-ar putea sa fii privita ca o persoana lipsita de creativitate sau careia nu ii place sa lucreze in echipa.
Ce ar trebui sa faci:
Gandeste-te la chestiunile importante care pot fi discutate la intrunirea de maine si formuleaza-ti propriile puncte de vedere, folosind chiar opiniile celorlalti colegi ca puncte de plecare. Chiar daca nu e ceva original, sustinerea unei anumite idei, exprimate deja, va fi socotita tot ca o contributie.

Tacerea e de aur
Nu-ti face o obisnuinta din discutiile „pe la colturi”. Exprimarea constanta a nemultumirilor tale nu numai ca va duce la scaderea motivatiei colegilor, dar exista riscul ca spusele tale sa ajunga la urechile celor din conducere…
Ce ar trebui sa faci:
Discuta cu prietenii pe care ti i-ai facut la serviciu doar in afara orelor de program. Daca poti, iesi la o plimbare in pauza de masa – poate fi eficienta in descarcarea frustrarilor profesionale.

Personal sau public?
Nu povesti tuturor ultimul conflict prin care ai trecut. Chiar daca vei strange in jurul tau un cerc de curiosi, eventual „compatimitori”, din punct de vedere profesional asta nu iti va aduce nici un beneficiu. Dimpotriva, poti fi considerata o persoana emotiva, instabila, pe care nu te poti baza.
Ce ar trebui sa faci:
Construieste-ti singura reputatia. Nu te plange tuturor de problemele cu care te confrunti – NU este o scuza pentru incapacitatea de a face fata unor sarcini de serviciu. Chiar daca toata lumea va remarca imediat ca arati obosita, abtine-te sa povestesti cum ti-ai petrecut toata noaptea ingrijindu-ti sotul, chinuit de o viroza.

Apara-te inteligent!
Chiar daca a gresi este omeneste, a minti fara jena, incercand sa-ti acoperi greselile, este absolut nerecomandat.
Ce ar trebui sa faci:
Cand stii ca esti in culpa, fii pregatita sa infrunti situatia cu raspunsuri diplomatice. Se poate intampla ca in urma unei discutii cu seful sa iti dai seama ca ai „dat-o in bara” cu un proiect. „Imi pare rau, am inteles gresit. Acordati-mi un minut, pentru a stabili impreuna ce este de facut in continuare” este una dintre solutii. Daca prevezi ca vei intarzia terminarea lucrarii fata de termenul stabilit, e indicat sa anunti din timp (ex. „Problemele au fost mult mai complicate decat pareau la inceput. Voi sta peste program pentru a le rezolva”.).

Ajutor! – cand si cum
Este normal ca uneori sa vrei sa afli opinia colegilor sau a superiorilor referitor la problemele cu care te confrunti la serviciu. Atentie, insa! Daca este vorba despre niste aspecte banale, risti ca ceilalti sa considere ca esti superficiala sau, pur si simplu, ca esti incompetenta.
Ce ar trebui sa faci:
Nu recurge la aluzii – formuleaza intrebari precise, clare, incluzand in ele elemente care sa iti dovedeasca profesionalismul. Nu te lasa prinsa in discursuri inutile. Tradu intotdeauna in minte sfaturile primite; s-ar putea ca altfel, ramasa din nou singura in fata lucrarii respective, sa nu stii ce anume trebuia facut concret.

„Tonul face muzica”
S-ar putea ca atunci cand iti sustii opiniile, vocea ta sa capete anumite particularitati – viteza, ritm, intonatie – care te fac sa pari iritata sau nesigura, iar asta iti va scadea credibilitatea si, treptat, autoritatea.
Ce ar trebui sa faci:
Incearca sa te inregistrezi in timpul unor discutii si sa identifici ce anume din vocea si exprimarea ta ar putea deranja interlocutorul (stridente, balbaieli, ticuri verbale). Aloca apoi cateva ore in fiecare saptamana pentru a exersa la imbunatatirea stilului de vorbire.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont