Student pe net va propune sa exploram impreuna piata muncii si o sa descoperim noi posibilitati si noi resurse care sa ne ajute sa ne gasim locul in aceasta societate framantata si in continua transformare! Vom incep cu cateva sfaturi pentru primii pasi intr-o cariera.
Premise: tanar(a) absolvent(a) a/al unui institut de invatamant superior, fara experienta profesionala, dornic(a) sa-si exercite profesiunea. Ce facem in acest caz? In mod normal ar trebui sa ne intocmim un CV. “Nimic mai simplu”, veti spune, “exista atatea modele, chiar si programele PC ne propun o multime de variante”. Asa este la prima vedere, dar chiar credeti ca exista un model de CV universal valabil? Haideti sa analizam impreuna ce ar trebui sa reprezinte acest “document” atat de familiar in ultima vreme.
Un CV este menit sa furnizeze celui care il citeste suficiente date despre pregatirea si experienta noastra profesionala, care sa il convinga sa ne cheme la un interviu in eventualitatea ocuparii unui anumit post. Ce concluzii putem trage de aici: informatiile referitoare la candidat trebuie sa fie suficient de detaliate incat cel care va va intervieva sa poata sa-si dea seama daca acesta ar fi potrivit cu cerintele postului sau nu. Va rog sa ma credeti ca am vazut o multime de CV-uri foarte frumos prezentate, editate pe calculator, cu poza chiar, dar care erau atat de generale, echidistante si impersonale incat nu transmiteau nimic despre persoana in cauza si nici macar nu puteai sa-ti dai seama daca are cunostintele si abilitatile necesare.
Simpla insirare a numelui institutiei si profilului absolvit sau mentionarea intreprinderilor sau societatilor unde a mai fost incadrat, chiar daca se precizeaza si functia avuta, nu reprezinta automat o garantie a faptului ca respectivul candidat ar corespunde sau nu asteptarilor.
In momentul in v-ati hotarat sa faceti o prospectare a pietei este bine sa aveti in minte urmatoarele: cat de mult sunteti dispusi sa oferiti, care este minimul de la care porniti si sub care nu sunteti de acord sa coborati, ce atu-uri aveti pentru a-l convinge pe angajator sa va aleaga dintre alte multe candidaturi depuse. Oricate diplome si masterate ati avea in portofoliu, ele singure nu vor reprezenta pentru nimeni o garantie indubitabila. Este bine sa aveti o stacheta cat mai ridicata si sa fiti constienti de propria valoare, dar in acelasi timp trebuie sa ganditi si din cealalta perspectiva si sa acceptati ca toate calitatile pe care credeti ca le aveti se cer probate.
Mai departe: un CV trebuie conceput in asa fel incat sa se plieze cat mai mult posibil pe cerintele postului pentru care aplicati. Iarasi pot sa va impartasesc din proprie experienta ca oricat de multe detalii, toate foarte interesante, referitoare la pregatirea si experienta profesionala ati putea prezenta, nu toate va sunt de folos intr-o situatie data. Cititi bine cerintele postului pentru care aplicati si detaliati doar acele aspecte care au cat de cat legatura cu ceea ce l-ar interesa in mod direct pe angajator. In procesul de recrutare si selectie se parcurg zeci, uneori sute de CV-uri, oamenii nu au timp si nici rabdare sa citeasca integral atat de multe pagini si sa decida din noianul de informatii daca este ceva interesant sau nu. Din start se vor opri asupra celor care reusesc sa convinga foarte pe scurt, la obiect si pe intelesul tuturor.
Ce facem cand suntem invitati la un interviu? Nu va speriati, nu o sa va plictisesc cu sfaturile pe care le-ati auzit de atatea ori inaintea mea. Am sa va atrag atentia asupra unei posibile abordari pe care eu o consider inedita: inainte de a porni in cautarea unui loc de munca acordati-va putin timp si definiti cat mai clar posibil ce fel de “slujba” v-ar placea sa aveti. Incercati sa plecati invers: nu cautati neaparat o anumita institutie sau societate, ci mai degraba straduiti-va sa gasiti acel loc, acel mediu care v-ar putea oferi, chiar daca nu imediat, posibilitatea sa construiti premisele pe baza carora sa va transformati idealurile in realitate. Este bine sa incercati sa ganditi mereu in perspectiva, sa vedeti dincolo de ce va ofera un anumit post la prima vedere.
Poate ca un nume recunoscut pe plan national sau international, perspectiva de a lucra intr-o cladire foarte moderna si un salariu putin peste medie va atrage la inceput. Dar s-ar putea ca pretul pe care il platiti sa fie unul prea mare. Interviul de selectie ofera posibilitatea angajatorului sa se edifice asupra candidatului, dar si acesta, la randul lui, cu putin efort, poate sa “citeasca” dincolo de aparente. Sau sa luam alta situatie: conditiile de salarizare si dotarea locului de munca nu corespund ultimelor standarde, dar atmosfera de lucru este foarte placuta, perspectivele sunt promitatoare si, acceptand un mic “sacrificu” la inceput, s-ar putea ca viitorul sa fie foarte promitator.
Ce fel de atitudine s-ar potrivi cel mai bine pe durata interviului? As putea sa rezum raspunsul la aceasta intrebare astfel: modestie, demnitate si sinceritate. Daca CV-ul pe care l-ati prezentat corespunde realitatii, daca sunteti dispusi sa fiti cat se poate de sinceri in toate raspunsurile, veti convinge nu prin “scenarii” bine puse la punct conform “retetelor” despre care vorbeam in articolul precedent, ci prin siguranta pe care o veti degaja, prin solicitudinea de care veti da dovada, prin flexibilitatea si disponibilitatea de a invata lucruri noi pe care le veti demonstra. Orice angajator va cauta sa vada in posibilul candidat capacitatea pe care acesta o are de a adapta in practica cunostintele pe care le are, lucru confirmat fie de experienta precedenta, fie de “aplicarea” acestuia catre a invata in permanenta.
De asemenea, cel care realizeaza interviul va cauta sa-si dea seama de asteptarile reale ale viitorului angajat, de planurile pe care acesta le are pentru a se asigura pe cat posibil de loialitatea fata de companie, deoarece nimanui nu-i convine sa caute un om nou la intervale foarte scurte. Acesta este motivul pentru care v-am sugerat ceva mai sus sa incercati sa va definiti cat mai bine ce anume doriti de la viitorul loc de munca, pentru a evita situatiile in care sunteti nevoiti, din diverse motive, sa va cautati o noua slujba la cateva luni, sa intrati intr-un fel de “cerc vicios” al celor care sunt vesnic nemultumiti, care nu se simt bine nicaieri si care sfarsesc prin a sustine celebra lozinca: “In Romania nu se ofera nici o perspectiva tinerilor absolventi. Trebuie sa-mi incerc norocul afara!”.
Nu vreau sa inchei si sa va las impresia ca la ora actuala este foarte usor sa-ti gasesti locul in aceasta tara aflata in plina tranzitie, dar mi-as dori sa trag urmatorul semnal de alarma: ganditi-va mai intai sa aveti foarte clar definit ce aveti de oferit, faceti o apreciere cat se poate de reala a cat de mult valoreaza atu-urile care considerati ca va definesc, nu asteptati “foarte mult de la inceput”, luati in calcul si alt fel de avantaje decat cele strict materiale (poate un loc de munca va ofera posibilitatea sa invatati ceea ce nu ati fi avut ocazia nicaieri in alta parte) si nu fugiti cu gandul imediat in strainatate.
Pentru ca stiti ce surpriza s-ar putea sa va astepte: odata ajunsi acolo (cu foarte mici exceptii) nu mai aveti unde sa “fugiti in continuare” si veti constata, cu stupoare, ca veti lasa foarte jos stacheta si veti accepta un drum destul de lung si inceput destul de “de jos” pana cand sa atingeti (daca veti atinge) standardele pe care vi le-ati impus initial.
Ce parerea aveti de conceptul de VideoCV? Mie mi se pare un instrument bun de diferentiere si de a face o impresie buna.
Afara este destul de practicat