Informarea si educarea tinerilor nu este deplina daca nu cuprinde si minime informatii cu privire la drepturile pe care le au in calitate de consumatori de bunuri si servicii.
Cand m-am angajat la APC Romania primul lucru care mi s-a spus a fost definitia consumatorului si am fost foarte surprinsa sa o aflu: esti consumator cu 9 luni inainte de a te naste si pana la 7 ani dupa ce mori. Usor morbid, dar e adevarat. Bazele trebuie sa le stim toti, asa ca am adunat necesarul de cultura generala in domeniul protectiei consumatorilor.
Cu totii suntem consumatori:
Consumam alimente, folosim frigidere si televizoare, platim bilete de odihna sau de transport sau alte servicii. Tot ce se produce are ca scop consumul. Dar, adeseori, problemele voastre, in calitate de consumatori, apar abia dupa ce ati cumparat. Toate aceste probleme trebuie rezolvate. Trebuie sa obtineti un produs sau un serviciu corespunzator pentru pretul platit.
Multi dintre voi nu-si exprima nemultumirea pentru ca nu cunosc legislatia! Dupa ce ati cumparat, pot aparea nemultumiri la folosirea produselor, cu toate ca ele sunt folosite corespunzator. Ce este de facut?
Aveti dreptul la schimbarea produsului sau la restituirea banilor. Iata cateva sfaturi pentru a va obtine drepturile:
Nu pierdeti timpul – reveniti imediat la vanzator.
Nu va enervati, legea va apara.
Discutati nu cu vanzatorul, ci cu seful magazinului sau directorul firmei.
Aratati bonul si, daca se poate, si produsul.
Nu predati documentele (bon, certificat de garantie).
Iata cateva argumente ale magazinului pe care nu trebuie sa la acceptati in nici un caz: “de vina e producatorul, mergi dumneata la el”; “la noi, marfa vanduta nu se schimba”; “te-am pus eu sa cumperi?” Toate acestea inseamna incalcarea legilor.
Multe magazine serioase va vor despagubi daca aveti dreptate. Totusi, nu puteti ridica pretentii daca ati ales o masura gresita la pantofi sau daca nu va mai place culoarea bluzei, daca ati defectat aparatul sau ati cumparat un produs despre care vanzatorul v-a spus ca e defect…..
Daca sunteti refuzat, ce este de facut?
Puteti solicita sprijinul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, care are membrii dispusi sa va insoteasca pentru a discuta cu agentul economic, si care cunosc bine reglementarile legale si institutiile abilitate.
Puteti formula o reclamatie la autoritatile competente, cum este Oficiul pentru Protectia Consumatorilor din Bucuresti, care va trimite o echipa de inspectori sa verifice cazul.
In cazurile extreme, Asociatia noastra poate deschide o actiune in justitie, beneficiand de scutire de taxa de timbru.
Daca sunteti nemultumit(a) de produsele si serviciile achizitionate, pentru sesizari si reclamatii va puteti adresa:
la oficiile teritoriale pentru protectia consumatorilor si filialele acestora din alte localitati:
la numerele de telefon cu regim special – 980;
prin Internet, utilizand informatiile din site-ul http://www.anpc.ro
la asociatiile de consumatori.
Pentru a fi cercetata, reclamatia trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
sa aiba ca obiect deficiente calitative ale produselor sau serviciilor prestate;
sa contina informatii referitoare la produsul sau serviciului reclamat si datele de identificare ale agentului economic. Reclamatiile si sesizarile vor fi examinate conform procedurilor specifice, urmand sa fiti informat(a) despre modul de rezolvare.
O serie de adrese utile: