Student pe Net ifi ofera un ghid detaliat in cazul in care doresti sa studiezi in strainatate. Studiile in strainatate sunt o experienta nu numai foarte utila, ci si cat se poate de placuta. Inveti, iti perfectionezi cunostintele de limbi straine, vizitezi locuri nemaivazute, iti faci noi prieteni si te mai si distrezi.

Cum sa nu vrei?! Buuuuun, dar nu e suficient sa vrei. Pentru a studia acolo unde iti doresti trebuie sa treci printr-un riguros proces de selectie, sa faci toate demersurile premergatoare evaluarii, sa inveti pentru teste, sa te inarmezi cu rabdare si… sa nu iti pierzi speranta.

Gata, te-ai hotarat: vrei sa pleci peste hotare, la studii. Daca ai sti si ce trebuie sa faci pentru a ajunge acolo… Indiferent ca doresti sa urmezi o facultate, un master, cursuri post-universitare, un doctorat sau alta forma de invatamant, trebuie sa te pregatesti temeinic. Nu stii cu ce sa incepi? Mai intai de toate…

Informeaza-te
Viziteaza site-urile cu informatii de profil pentru studentii straini, te vor calauzi in directia cea buna. Exista numeroase ghiduri online pentru cei interesati sa studieze in strainatate. Iata doar cateva exemple: www.collegenet.com, www.edupass.org, www.studyabroad.com, www.internationalstudent.com. Cele mai bune informatii, insa, sunt cele de prima mana. Asa ca viziteaza, in primul rand, site-urile facultatilor care intra in sfera ta de cautare. Nu le stii adresele? Le gasesti pe toate aici.

Ca sa-ti fie mai usor sa alegi, iata cateva considerente de care ar trebui sa tii seama atunci cand iei marea decizie:
in primul rand, asigura-te ca facultatile din lista ta de preferinte ofera exact cursurile pe care tu le doresti. Citeste, deci, cu atentie profilul facultatii si disciplinele incluse in programa, intrucat exista diferente de la o universitate la alta.

calitatea institutiei de invatamant sau al departamentului respectiv; pentru a-ti face o parere, cel mai bine ar fi sa vizitezi site-urile universitatilor care te intereseaza si sa discuti pe forumuri cu studentii. Astfel ai putea afla si nemultumirile acestora, pe care universitatea, chiar daca le cunoaste, e putin probabil sa ti le dezvaluie.
conditiile de admitere

taxele de invatamant (si disponibilitatea unui eventual sprijin financiar, daca ai bafta de asa ceva)
marimea institutiei, locatia; aici trebuie sa iei in calcul daca vrei sa studiezi undeva intr-o metropola sau intr-un orasel mai mic, in buricul targului sau intr-o zona mai linistita, la ses, deal sau la munte, etc.

Treptat, lista ta va scadea vazand cu ochii. Vorba aceea: „multi chemati, putini alesi”.

Un alt criteriu, la fel de important – daca nu chiar decisiv – este… concurenta. Deh, nu esti singura care vrea sa se scoleasca prin strainataturi. Cea mai mare concurenta se inregistreaza in domenii precum ingineria, stiintele legate de afaceri si automatica.

Daca tintesti tocmai peste ocean, in SUA, e recomandabil sa soliciti informatii de la cel putin zece universitati. Asta pentru ca majoritatea universitatilor americane se pot lauda cu o concurenta uriasa si, evident, aleg numai „varfurile”. Nu ca nu ai fi un geniu, dar… si intre genii exista competitie 🙂 Asadar, nu te limita la cele mai faimoase universitati; altfel, sansele de a fi admisa vor fi extrem de mici. Cel putin o treime din aplicatiile tale trebuie sa se indrepte catre institutii de invatamant mai putin exigente. Iti poti face o idee despre gradul de exigenta al fiecarei universitati dupa baremurile pe care le pretind candidatilor la examenele de admitere.

Cu cat aplici la mai multe facultati, cu atat iti cresc sansele de a fi admisa. Iar daca te vor invita mai multe universitati sa li te alaturi, vei avea satisfactia de a o alege tu pe cea care te merita! Si sa nu fii dezamagita daca cei de la Harvard nu te vor. Le vei demonstra tu mai tarziu ca au facut o maaaaare greseala…

Pe de alta parte, nu trebuie sa accepti chiar orice ti se ofera. Pentru a fi sigura ca vei beneficia de un program educational de calitate, asigura-te ca institutiile de invatamant pe care le ai in vedere sunt acreditate de o agentie oficiala de creditare. [In SUA, nu Guvernul verifica calitatea centrelor de invatamant, ci delega aceasta autoritate unor agentii de acreditare, care revizuiesc periodic calitatea programelor educationale si atesta faptul ca acestea intrunesc cel putin standardele minime.] Atentie, e de asteptat ca institutiile neacreditate sa ofere programe de o calitate mai slaba.

In concluzie, asigura-te ca programul ales raspunde cerintelor tale si ia decizia corecta!

Cerintele de admitere Odata aleasa institutia de invatamant, afla care sunt conditiile de admitere la cursurile pe care doresti sa le urmezi. Te-am prevenit ca, in general, concurenta e mare, asa ca asteapta-te la pretentii mari. Daca ai o pregatire solida in domeniul de interes, dispui de suficiente resurse financiare si vorbesti fluent limba engleza (pentru SUA, Marea Britanie sau Australia), poti sa consideri ca ai ceva sanse de a fi selectata.

Totusi, trebuie sa ai in vedere faptul ca fiecare facultate isi stabileste propriile criterii de selectie a candidatilor. Si nu spera la exceptii. Dat fiind numarul strainilor care doresc sa studieze in Occident si in SUA, universitatile nu au nici un motiv sa coboare standardele. Majoritatea cer o pregatire solida in stiinte exacte, matematica, engleza si stiinte umane.

De asemenea, iti vor cere teste de evaluare a abilitatilor lingvistice, precum TOEFL – Test of English as a Foreign Language – sau teste privind capacitatea intelectuala, cum ar fi SAT. (Afla mai multe din sectiunea „Teste” de mai jos.)

Cu cat vei obtine un punctaj mai mare la aceste teste si cu cat vor fi mai mari notele tale din etapa anterioara de invatamant, cu atat ai sanse mai mari. In general, trebuie sa obtii un punctaj de cel putin 75% din maximul posibil, mai ales pentru cursurile universitare, dar unele institutii isi stabilesc standarde chiar si mai ridicate.

Aplica! Nu subestima timpul necesar aplicarii in vederea admiterii la facultatea spre care te-ai decis sa te indrepti. Daca ai ales SUA, trebuie sa incepi sa te pregatesti cu 18 luni inainte de a incepe studiile. (Deci, daca vrei sa pleci toamna viitoare, acum e perioada optima sa te apuci de treaba.) Nu depasi niciodata termenele de trimitere a aplicatiilor catre universitati. Te descalifici din start! Daca faci totul din timp, iti cresc sansele de a fi admisa.

In ceea ce priveste cerintele de aplicare, pretentiile difera de la o universitate la alta. Cel mai adesea, insa, ti se vor cere urmatoarele:

Formular de aplicare: Acorda-ti timpul de a-l citi pe indelete, pentru a te asigura ca intelegi perfect cerintele. In general, se solicita informatii personale si privind educatia anterioara.

Taxa de aplicare: Acestea nu se ramburseaza daca nu esti admisa, universitatea solicitand suma respectiva pentru a-ti procesa aplicatia. Aproape toate universitatile iti vor solicita sa platesti aceasta taxa inainte de a proceda la procesarea aplicatiei.

Adeverinte care sa confirme cele mentionate in formularul de aplicare: certificate, foi matricole, etc.

Documente financiare: Dovada ca te poti intretine pe perioada studiilor.

Eseul de aplicare – in care vei specifica pregatirea profesionala si academica, abilitatile personale, intentiile, de ce ai ales statul respectiv, ce planuri ai pentru viitor si asa mai departe. Tine cont de faptul ca universitatile americane au alte criterii de evaluare a studentilor decat cele romanesti: pe langa note, conteaza si activitatile extrascolare ale studentilor, implicarea lor sociala. Eseul trebuie sa demonstreze ca esti o persoana deosebita, ca te distingi intre miile de candidati. Viata intr-o universitate americana este diferita de viata de student de la noi: este de asteptat sa faci parte dintr-o serie de cluburi, sa te implici in mult mai multe activitati decat invatatul. In multe cazuri, performantele sportive pot conta extraordinar de mult la admitere – orice universitate vrea un atlet de exceptie, care sa castige competitiile universitare.

Scrisoarea de recomandare – Referinte din partea profesorilor si, eventual, a prietenilor.

Altele: Lucrari artistice, daca esti student la arta, adeverinte ca ai lucrat in domeniu, etc.

Nu uita sa faci copii la tot ce trimiti! In cazul in care plicul tau s-ar pierde pe drum, ai putea trimite din nou documentele fara prea mare bataie de cap.

De aplicat, ai aplicat, dar asta nu e tot. Mai trebuie sa treci de…

Teste: Orice centru de invatamant din SUA ai alege, ti se va cere testul TOEFL (Test of English as a Foreign Language).

Acesta e un test extrem de simplu pentru un vorbitor nativ, insa oarecum dificil pentru cei care au invatat engleza ca a doua limba. De aceea, indiferent cat de bine crezi ca stapanesti engleza, e bine sa exersezi inainte (mai ales ca testarea nu este gratuita si e preferabil sa iei un punctaj mare din prima). Ca sa te familiarizezi cu formatul intrebarilor, iata doua adrese utile: http://www.free-toefl.com si http://www.ets.org/toefl.

Unele facultati ti-ar putea cere in plus si teste privind pregatirea academica generala, precum SAT sau ACT sau teste specializate pe domeniul in care vrei sa studiezi. SAT-ul – Scholastic Aptitude Test, un examen pe care il dau toti absolventii de liceu. SAT-ul are 2 parti: „Verbal” si „Math”. SAT-ul nu este un test de cunostinte; el masoara „capacitatea intelectuala”. Intrebarile sunt in seturi cu dificultate din ce in ce mai mare.

Toate aceste teste sunt standard: intrebari cu mai multe variante de raspuns, in engleza. Daca nu cunosti limba engleza la un nivel foarte avansat, nu te vei descurca la aceste teste, indiferent cat de solide sunt cunostintele tale in domeniul ales de tine.
Dupa aproximativ o luna de la examinare, notele tale vor fi trimise institutiilor pe care le-ai mentionat in formularul de aplicare. Dupa inca 2-4 saptamani, vei primi o copie a punctajului pe care l-ai obtinut la test, asa ca ar fi mai bine sa nu astepti sa vezi rezultatele inainte de a fi trimise facultatilor la care ai aplicat.

Poti afla mai multe despre testele SAT, ACT, GRE, GMAT, TOEFL si alte examene standard pe site-urile cu informatii pentru cei care doresc sa studieze in strainatate, unde te sfatuiam mai sus sa te informezi.

Dupa ce ai aplicat, vei avea de asteptat cateva luni bune inainte de a afla ceva. Daca primesti, totusi, vreun raspuns in acest interval, probabil ti vor solicita documente suplimentare sau cele pe care ai omis sa le trimiti.

Daca esti norocoasa, ai putea fi acceptata de una sau mai multe institutii de invatamant, care iti vor trimite o scrisoare in care iti comunica ca ai fost admisa. Accepta numai una din ofertele de admitere si confirma-le alegerea ta dupa cum se specifica in instructiunile primite. Cel mai probabil, va trebui sa trimiti catre secretariatul facultatii o scrisoare in care vei anunta ca te vei inscrie ca studenta, precum si o suma nerambursabila de cateva sute de dolari. Facultatea in cauza iti va trimite formularul de aplicare pentru viza de student, numit Form I-20. Daca mai sunt necesare si alte formulare, completeaza-le si trimite-le din timp.

O data ce ai acceptat una din oferte, trimite-le celorlalte facultati o scrisoare prin care le refuzi oferta. Nu numai ca este politicos sa procedezi astfel, dar le dai si posibilitatea de a realoca altor studenti ajutorul financiar oferit tie initial.

Si findca veni vorba de bani, trebuie sa te gandesti si cum vei plati taxele de scolarizare si cum te vei intretine pe durata studiilor. Asigura-te ca ai…

(Re)surse financiare
Taxele solicitate de universitati
Daca ai banii necesari pentru a achita taxele si pentru a te intretine cat timp studiezi pe meleaguri straine, esti o norocoasa. Daca nu, nu trebuie sa te lasi descurajata. Mai sunt si alte posibilitati de a rezolva spinoasa problema financiara. De exemplu, bursele acordate de facultati.

Intotdeauna solicita ajutor financiar din partea facultatii. Daca ai nevoie de el si nu il soliciti, aceasta te-ar putea accepta fara sa-ti ofere acest sprijin. Stii doar: copilul care nu cere, moare de foame. Altfel, ca te accepta, dar nu ai banii necesari sau ca nu te accepta, e tot aia.

In general, daca ai sau nu bani nu este un criteriu de admitere la universitatile americane. Daca o scoala te vrea cu adevarat, iti va plati taxele de studiu in caz ca nu ti le permiti.

Nu ai parte de bursa? Ia in considerare sponsorizarile (mai exista si patroni generosi) sau creditele destinate studentilor. Despre acestea din urma gasesti informatii pe urmatoarele site-uri: http://www.student-loans.com, http://www.estudentloan.com, http://www.studentloan.com, http://www.studentloanfunding.com si multe altele (Google isi face treaba 🙂

Ai nevoie de ajutor?

Daca redactarea CV-ului si a eseului de aplicare reprezinta o mare provocare pentru tine, afla ca exista specialisti care te pot ajuta in acest sens. Servicii de acest tip poti gasi pe aceleasi site-uri care iti ofera si informatii. In plus, exista centre de pregatire care te pot ajuta sa te antrenezi pentru teste.

Eh, cam asta ai de facut. Fa-ti temele cu constiinciozitate la toate capitolele si, daca te ajuta putin si Providenta, poate vei ajunge sa studiezi acolo unde iti doresti. Noi iti tinem pumnii sa reusesti si iti recomandam sa vizitezi Studentpenet mai des! Avem o tona de resurse despre studii in strainatate.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont