Relaxare, buna dispozitie, tonifierea pielii, atenuarea celulitei, eliminarea toxinelor, toate sunt posibile printr-o sedinta de masaj. Nu avem insa intotdeauna la dispozitie o persoana dornica sa ne rasfete in acest mod, ori timp sau bani pentru a merge la un salon. Dar ne ramane varianta sa avem singure grija de corpul si moralul nostru, apeland la automasaj.
In primul rand, trebuie avut in vedere aspectul pielii de pe intregul corp. Epiderma trebuie sa fie sanatoasa, fara leziuni, inflamatii sau umflaturi de vreun fel. Daca suferi de o boala cronica, autoimuna, esti insarcinata sau te indoiesti de starea ta de sanatate, consulta un medic inainte de a recurge la acest procedeu. De asemenea, nu este recomandat masajul in faza acuta a unei afectiuni, daca ai o infectie sau prezinti dureri intr-o anumita zona a corpului. In ultimul caz, este permis un masaj bland daca este vorba de dureri musculare sau articulare.
In functie de tipul de piele, dispozitia de moment si efectul urmarit, masajul poate fi facut uscat sau cu crema. Masajul la care se folosesc lotiuni sau uleiuri de corp este mai relaxant decat cel uscat, ultimul avand un efect tonic, energizant. De asemenea, daca pielea este uscata este recomandata o baza onctuoasa, pentru ca mainile sa alunece usor pe piele, realizandu-se in acelasi timp hidratarea si hranirea ei. Ambele tipuri de masaj se fac pe pielea curata.
Orice masaj ar trebui sa inceapa si sa se termine cu miscari line, de mangaiere – asa numitul efleuraj [effleurer (franceza) = a a atinge usor], realizate cu intreaga palma. Acestea au rolul de a incalzi si de a pregati pielea pentru miscarile mai energice ulterioare, iar la final linistesc si relaxeaza pielea care a fost stimulata in timpul masajului.
Miscarile se realizeaza intotdeauna de jos in sus, in directia inimii, pentru a stimula circulatia sanguina. Membrele se maseaza cu miscari prelungi, de-a lungul osului, iar articulatiile si zonele moi, rotunjite (abdomenul, fesele etc.), cu miscari circulare.
Dupa efleuraj se poate continua cu frictiuni mai energice, framantari, miscari de tocare cu latul mainii, ciupituri, masaj profund cu pumnul inchis. Framantarile, ciupiturile si masajul cu pumnul inchis ajuta la diminuarea celulitei. Prin frictiunile cu miscari ample se realizeaza drenajul limfatic si eliminarea toxinelor.
Pielea raspunde in mod diferit la masaj, astfel incat intensitatea trebuie reglata in functie de fiecare persoana. Miscarile pot fi mai energice, dar nu violente. Pielea se inroseste la un masaj obisnuit, dar nu trebuie sa arati ca un rac fiert sau sa simti vreo senzatie de disconfort pentru a considera masajul reusit. Din contra, corpul este principalul mecanism de control care iti va arata eficienta lui sau daca ai exagerat: dupa masaj trebuie sa ramai cu o stare de bine, relaxare, armonie.
Tags: masaj relaxare scapa de stres stres