Fluorul este foarte eficace in combaterea cariilor dentare, fie ca provine din apa pe care o bem, din pasta de dinti folosita sau din cabinetul medicului stomatolog.

Istoricul folosirii fluorului este indelungat si foarte interesanta in acelasi timp.

Primul semn ca exista o substanta (care mai tarziu s-a dovedit a fi fluorul) care poate inhiba sau elimina total cariile dentare, a aparut in 1916 in Colorado.

Locuitorii unor zone din acest stat aveau un smalt de aspect ciudat, patat si, in acelasi timp, dintii lor erau rezistenti la cariile dentare. Dupa un timp indelungat, s-a ajuns la concluzia ca toti acesti pacienti erau mari bautori de apa (in apa erau mari cantitati de fluor).

Experimental s-a descoperit ca o parte de fluor la un milion parti apa (1ppm) este cea mai favorabila. Aceasta concentratie de 1ppm face dintii rezistenti la carii fara a produce distrugeri sau modificari de culoare.

In multe tari, se ofera populatiei apa potabila fluorizata in concentratie de 1ppm in scopul de a beneficia de prevenirea cariilor. In zonele rurale sau in orasele unde nu se fluorizeaza apa, copiii vor primi cantitati suplimentare de fluor in perioada de dezvoltare a dintilor (de la nastere pana la varsta de 20 ani).

Fluorurile sunt minerale naturale care se gasesc in anumite alimente si bauturi cum ar fi: broccoli, ceai, apa si peste.

Dupa descoperirea eficientei fluorului ingerat (apa, tablete cu fluor, alimente), au fost studiate alte cai de administrare a fluorului in scopuri profilactice. S-a descoperit ca pacientii care nu au beneficiat de fluorul administrat pe cale bucala pot beneficia de un efect carioinhibitor prin aplicatii topice.

Fluorul aplicat local penetreaza portiunea externa a stratului de smalt si deci este mai putin eficient decat cel ingerat. Pentru a obtine efectul maxim, fluorul topic trebuie aplicat pe un dinte curat, o data sau de doua ori pe an.

Agentii folositi astazi sunt: fluorura de sodiu 2%, fluorura de staniu 10% sub forma de geluri sau spume.

Pacientii, pe langa aplicatiile profesionale din cabinetul stomatologic pot beneficia de aplicatii topice cu fluoruri la domiciliu. Utilizarea zilnica a pastelor de dinti cu fluor s-a dovedit a fi eficienta; clatirea cu apa de gura cu concentratie de 0,05% fluorura de sodiu chiar o data pe saptamana, este benefica.

Dozarea administrarilor de fluor se face in functie de varsta pacientului si de concentratie a fluorului in apa potabila. In orice caz si aplicatiile locale si cele generale, trebuie urmarite de un medic.

Pe masura ce inaintam in varsta, stratul extern al smaltului devine mai bogat in fluor si mai rezistent la carii, ca urmare, dintii recent erupti vor fi mai susceptibili sa fie atacati de carii decat cei mai vechi. Profilaxia cariilor trebuie deci inceputa cat mai devreme si continuata pe toata perioada formarii dintilor.

La ce ajută fluorul?

Fluorul ajută la prevenirea cariilor dentare în două moduri diferite:

Se acumulează în oasele aflate în creştere şi în dinţii în curs de formare ai copiilor, întărind smalţul dentar înainte de erupţia dinţilor, atât de lapte, cât şi permanenţi.

Fluorul ajută la întărirea smalţului dentar al dinţilor adulţilor.
Fluorul acţionează în timpul proceselor de demineralizare şi de remineralizare care au loc în mod natural la nivelul cavităţii bucale.


 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont