Aceste initiative pot lua o varietate de forme, de la cursuri de sine statatoare, la programe complete de invatamant. Multe dintre acestea au scopul de a oferi studentilor o prima experienta despre ce reprezinta durabilitatea si cum sa o puna in practica.

Aveti in cele ce urmeaza o lista cu 5 astfel de initiative selectionate din toata lumea. Unele dintre acestea activeaza de decenii in timp ce altele sunt abia la inceput.

Desi doar trecerea timpului va dovedi daca aceste programe vor avea succes in pregatirea generatiei viitoare de lideri de afaceri responsabili, ele fac parte dintr-un curent interesant care urmareste cresterea oportunitatilor pentru studentii care sunt interesati de acest aspect.

Nick Barniville, reprezentant al European School of Management and Technology (ESMT), scoala care va veni sa discute cu viitori candidati romani la QS World MBA Tour, la Bucuresti, considera ca “scolile care sunt axate pe promovarea unui leadership responsabil – care se refera la dezvoltarea unor afaceri sustenabile – sunt cele care ii pot ajuta pe candidati pe termen lung.

Este necesar ca scolile de business sa dezvolte un concept puternic de responsabilitate pe care sa-l transmita candidatilor. Pentru a maximiza oportunitatile studentilor, scolile ar trebui sa se concentreze pe identificarea de oportunitati competitive intr-un mediu de afaceri schimbat, cum sa evalueze corect investitiile intr-un mediu financiar volatil, cum sa identifice riscurile sociale si politice, si cum sa dezvolte oportunitatile de antreprenoriat, sa valorifice mult mai eficient ideile de afaceri » Colaborarea scolilor de business cu companiile Scolile de business exploreaza parteneriate cu afaceri de top in domeniul sustenabilitatii cu scopul de a oferi studentilor sai experiente educationale necontestabile

Patagonia, o companie de imbracaminte, impreuna cu Pepperdine University Graziadio School of Business and Managementdin SUA, au creat Cursul Intensiv de Business Global “Dezvoltarea antreprenoriatului de mediu”.

Acest curs se realizeaza in colaborare cu Conservaçion Patagonica, o organizatie de binefacere non-profit responsabil cu protejarea a cel putin 450.000 ha de pamant salbatic in Patagonia, si ofera studentilor oportunitatea de a invata despre afacerile sustenabile.

Cursul cu o durata de o saptamann, care se sutine in Patagonia, Chile, este un mix de lucru in salile de curs lecturi despre cum practica afacerilor durabile poate duce la profit si succes oferind in acelasi timp studentilor oportunitatea de a lucra la proiecte in zona respectiva.

Tetsuya O’Hara, director al departamentului de Cercetare si Dezvoltare Avansata la Patagonia si initiatoare a acestui curs afirma ca “un plan de invatamant hibrid in domeniul academic alaturat muncii fizice, folosind simultan atat corpul cat si creierul, ar putea schimba sablonul de business gandit de studentii cu MBA.

“Studentii vad si simt situatii din neprevazutul exterior, iar acest lucru ii provoaca sa isi puna o multime de intrebari profunde.”
Colaborarea scolilor de business cu ONG-urile University of Exeter Business School din Statele Unite s-a asociat cu organizatia de conservare globala WWF pentru a creea o noua oferta pentru potentialii studenti numita One Planet MBA. Acest curs, care a inceput in septembrie 2011, isi propune sa cuprinda, pe langa intreaga paleta de cursuri ale unui MBA traditional, si un proces de intelegere detaliata a conceptului de sustenabilitate.

Dr Malcolm Kirkup, director al programelor de MBA de la Exeter ne explica: “Pe parcursul abordarii noastre de predare cautam sa dezvoltam gandiri corecte pentru leadership-ul responsabil, astfel incat absolventii nostri sa fie recunoascuti ca niste persoane de incredere, cu spirit de echipa, creativi, cu etica, rationali si orientati catre comunitate.

“Ne dorim ca studentii nostri sa fie promotori ai schimbarii in domeniul afacerilor avand aptitudinile, cunostintele si spiritul de conducere necesare pentru dezvoltarea multor strategii de durata”.
Experiente practice pentru studenti
Cateva scoli de business exploreaza modalitati pentru a oferi studentilor sai oportunitati de a lucra la proiecte reale in particular cu organizatii non-profit sau companii din tarile aflate in plina dezvoltare.

Programul International de Dezvoltare in Afaceri de la Haas School of Business de la UC Berkley, din SUA se desfasoara de mai bine de doua decenii. Programul desemneaza echipe de studenti la MBA care sa opereze ca si consultanti pentru companiile internationale, cele non-profit, pentru organizatiile de dezvoltare, oferindu-le acestora sansa de a lucra intr-o tara noua cu o cultura diferita, la proiecte reale, interesante si relevante.

Proiectele pot avea orice caracter, de la dezvoltarea unui plan de afaceri pentru un centru de cercetare al padurilor tropicale din Gabon la munca de teren pentru un centru de sanatate din India.

Peste 1000 de studenti au participat la acest program pana in prezent, lucrand in peste 69 de tari diferite.

Dupa cum aforma si Kristiana Raube, director al programului, “Programul International de Dezvoltare in afaceri ofera studentilor oportunitatea de a crea un impact pozitiv prin colaborarea cu organizatii ajutand la rezolvarea provocarilor manageriale intr-un mod etic si responsabil.

Dupa participarea la acest program, studentii nostri realizeaza mult mai concret oportunitatile care li se ofera la nivel global si modalitatea prin care ei pot face diferenta”.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont