Unul din trei studenţii admişi la facultăţile din România abandonează studiile chiar din primul an ne informeaza situl de stiri al DIGI. Alegerea greşită a domeniului şi lipsurile financiare sunt principale motive, arată un studiu realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Pe baza statisticilor oferite de universităţi, media abandonului este de peste 35%. Sunt însă centre care au procente aproape duble. La Universitatea din Craiova procentul celor care renunţă depăşeşte 63%, la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, aproape 61% , iar la Universitatea Tehnica din Iaşi, 53%.

„Noi încercăm ca atmosfera din Politehnică să fie cât mai relaxată, să fie cât mai prietenoasă așa fel încât studenții să se adapteze cât mai ușor la viața dintr-o universitate tehnică, o viață studențească ce are anumite particularități deoarece politehnica înseamnă, bineînțeles, studiul unor discipline care provin din științele pozitive,” explică Eugen Neculai Seghedin, prorector UTI Iași.

Una dintre cele mai mari rate de abandon din ţară este la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa. Peste 70 la suta.

„E dureros pentru universitate dar din păcate problema este că trăim într-o regiune care s-a degradat economic destul de mult în ultimii ani, iar familiile nu-și mai prea pot susține copiii la școală,” spune Andrade Bichescu, rectorul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița.

Ca să reducă rata abandonului, universitățile au înființat centre de consiliere în carieră. Aici pot veni atât studenţi cât şi elevi pentru a afla ce carieră li se potriveşte.

Problema este însă în ciclurile inferioare de pregătire educaţională. Nu există cursuri practice şi de îndrumare a elevilor, care să le descopere şi să le cultive aptitudini. Practic universităţile sunt alese după ureche şi după modă.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont