importanta comunicarii non verbale

La inceputul anilor ’60, specialistii in domeniu au inceput sa vorbesca din ce in ce mai mult de importanta comunicarii nonverbale. Astazi aproape toti avem cunostiinte despre acest fel de comunicare. Insa cati dintre noi ne si folosim de ele?

In 1972, Argyle, Alkema si Gilmour au facut un experiment asupra paralimbajului. Impreuna cu expresia faciala, acesta era folosit pentru a comunica subiectilor anumite mesaje ostile, neutre sau prietenoase. Daca mesajul non verbal venea in contradictie cu cel verbal persoanele aveau tendinta sa-l asculte pe primul. Astfel, cu o probabilitate de 5 ori mai mare reactionam la indicatiile nonverbale ale interlocutorului mai mult decat la cuvinte.

Ritmul cu care vorbim ca si expresiile faciale sunt de asemenea de mare importanta pentru cel care ne asculta. Pentru cei mai multi dintre oameni, un ritm lent denota nesiguranta iar unul foarte rapid anxietate si neliniste. In privinta expresiilor faciale, desi ele sunt studiate de foarte multa vreme, numarul lor este atat de covarsitor iar semnificatia lor atat de variata in diferite culturi incat nu putem face decat o generalizare. Totusi anumite expresii sunt universal recunoscute precum expresia sprancenelor: complet ridicate ele denota neincredere, pe jumatate ridicate surpriza, intr-o pozitie normala lipsa comentarilor/reactiilor, pe jumatate coborate nedumerire, complet coborate neplacere/furie.

Contactul vizual este un alt indiciu important al comunicarii nonverbale. El are functii de reglare a fluxului conversatiei, furnizare de feed-back, exprimare a emotiilor si de asemenea poate furniza informatii despre natura relatiei dintre doi interlocutori. Contactul vizual este poate cel mai puternic instrument de comunicare cu celalalt. Incercati si amintiti-va cu cati dintre oamenii cu care v-ati simtit bine ati comunicat vizual, in ce proportie si apoi refaceti exercitiul in sens invers. Multe dintre aprecierile noastre inconstiente, cee ce numim prima impresie este in mare marte rezultatul duratei si tipului privirii celuilalt. Experimentele arata ca ne alegem partenerii dintre persoanele care ne acorda interes vizual si la care ne putem uita in ochi.

Gesturile si imbracamintea sunt alte doua elemente importante in efectul pe care il lasam asupra celuilalt. Miscarile foarte scurte, repezi pot da impresia de raceala si furie pe cand cele foarte largi pot indica o personalitate artistica sau, dupa caz, poate indica o persoana care nu este tocmai stapana pe arta sa de a folosi cuvintele. Cat despre imbracaminte, sunt sigura ca orice revista si orice curs elementar aminteste despre importanta sa, despre expectantele rolurilor sociale pe care le jucam si efectul asupra celuilalt. Pentru persoanele care insa nu obisnuiesc sa aiba o tinuta bussines si au un interviu important, sfatul meu este sa aleaga o tinuta decenta in care sa se simta bine si nu haine “cum scrie la carte”. Daca nu ne simtim bine cu noi si nu recunostem persoana din interiorul vestimentatiei sansele de a-l face pe celalalt sa se simta bine in prezenta noastra sunt foarte mici.

Acum, ca v-ati reamintit de ce este atat de importanta comunicarea verbala, in drumul dumnevoastra catre interviu incercati sa nu va mai ganditi atat la raspunsurile pe care trebuie sa le dati, ascultati o melodie care va place in mod deosebit si prezentati-va cu zambetul pe buze.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont