Informatii ciocolata Cultivarea arborelui de cacao este atestata documentar inca din anul 1100 i.Hr. Populatiile stravechi, precum Maya si Azteca, cultivau cacao din care isi preparau apoi diverse bauturi.
Ciocolata adevarata contine atat unt de cacao (partea grasa) cat si pudra de cacao (partea non-grasa)

De aceea, specialistii considera ca ciocolata alba nu se califica pentru a fi denumita “ciocolata” (ciocolata alba contine doar unt de cacao, nu si pudra de cacao).
Ciocolata este recunoscuta pentru calitatile benefice sanatatii pe care le are.

Astfel, este demonstrat ca, mancata in cantitati moderate, ciocolata reduce presiunea arteriala si numarul de radicali liberi dar ajuta si la imunatatirea nivelui de serotonina din creier (serotonina este hormonul asociat cu starea de fericire).


Coasta de Fildes este cel mai mare producator de cacao din lume.

Aproximativ 43% din productia mondiala de cafea provine de aici. Coasta de Fildes este, totodata, si unul din cei mai mari exportatori de ulei de palmier.
aproximativ 90% din fermele producatoare localizate in Coasta de Fildes utilizeaza in productie diverse forme de sclavagism.

De aceea, unii producatori de ciocolata au introdus conceputul de “Schimb corect” (Fair Trade) iar fermele producatoare parte a acestui acord primesc o remuneratie mai mare.

considerata bun de lux, cacaua era deseori folosita ca moneda de schimb in cadrul triburilor de indigeni americani? Aceasta practica a incetat sa mai existe odata cu patrunderea europenilor, dupa descoperirea lui Cristofor Columb.
primul transport comercial de boabe de cacao din America in Europa a fost facut in anul 1585.

Cacaua era consumata atunci sub forma de bautara
Ciocolata asa cum este consumata astazi, in forma solida, a fost inventata la sfarsitul secolului 18 in Torina, Italia?
unul din primii mari producatori de ciocolata a fost italianul Pierre Paul Caffarel. Acesta si-a deschis, in 1826 propria fabrica de ciocolata si, cu ajutorul unei ingenioase si revolutionare masini de fabricat, inventata de italianul Bozelli din Genoa, reusea sa produca aproximativ 300 de kilograme de ciocoalata pe zi, un record la acea vreme.
Acelasi Pierre Paul Caffarel obtine un nou succes de piata rasunator 26 de ani mai tarziu, in 1852, cand inventeaza un sortiment inedit de ciocolata cu alune si migdale. Acest sortiment este cunoscut si celebru si azi sub numele de gianduia.
Pudra de cacao si untul de cacao au inceput sa fie folosite incepand cu 1828 cand germanul Coenraad Johannes van Houten a inventat o metoda prin care sa se poata separa compozitia boabelor de cacao.


 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Student pe net © 2018 - Toate drepturile rezervate.

sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account