In primul rand, mierea este cel mai rapid si puternic energizant natural cunoscut. Substantele pe care le contine sunt extrem de usor de asimilat de catre organism, care primeste prin miere nu doar caloriile de care are nevoie, ci si mineralele, vitaminele si enzimele. Apoi, mierea este un puternic antiinfectios natural, care actioneaza asupra principalelor sisteme si aparate din organism, de la tubul digestiv si caile respiratorii pana la nivelul pielii si al mucoaselor. Acest produs al stupului este si un puternic stimulent al digestiei si al metabolismului, favorizeaza tranzitul intestinal, ajutand la eliminarea prompta a toxinelor din organism. Nu in ultimul rand mierea este utila in mentinerea echilibrului endocrin, ajutand la reglarea activitatii principalelor glande din corp producatoare de hormoni.
Dulce, delicioasă, aromată, mierea ajută la răceli şi activează forța de viață, este indispensabilă în bucătărie şi în produsele cosmetice!
Asadar mierea are proprietati energetice, tonifiante, aperitive, sedative, laxative, antiseptice, diuretice, antianemice si emoliante. Toate aceste calitati sporesc rezistenta fizica, combat oboseala si amelioreaza digestia, chiar si dupa un efort sustinut. Medicii naturisti recomanda mierea in astenie, anorexie, slabire, stari carentiale, constipatie, ulcer gastro-intestinal, infectii intestinale, insuficienta hepatica, anemii, boli de inima, faringite, laringite, boli febrile, intoxicatii, plagi infectate, arsuri, prurit si in aplicatiile externe.
De asemenea studii recente, facute in mai multe tari ale lumii, arata ca inlocuirea totala a zaharului in alimentatie cu miere duce la o scadere cu 60-70% a ratei aparitiei diabetului. Mai ales in alimentatia copiilor si tinerilor este recomandata folosirea mierii ca unic indulcitor, deoarece ajuta la prevenirea diabetului juvenil, altfel imposibil de vindecat prin mijloacele actuale.