Atunci cand te expui la soare este absolut necesar sa ne protejam de razele arzatoare . Va oferim cateva sfaturi despre cum sa te pregatesti de plaja :
Consuma cat mai multe vitamine
Pregatirea inainte de expunerea la soare este esentiala. Obiectivul: evitarea insolatiei, care este potential periculoasa si contribuie la accelerarea imbatranirii pielii. Razele ultraviolete ale soarelui (UVA si UVB) deterioreaza celulele si provoaca in special leziuni ale ADN-ului.
Cu cincisprezece zile inainte de a pleca la plaja, incepe o cura de legume si de fructe bogate in betacaroten si in licopen (morcovi, broccoli, fasole verde, rosii, spanac, caise, piersici), care tonifica pielea si o incarca cu substante care protejeaza de radicalii liberi. La acest regim simplu poti asocia capsulele „bronzante“ pe baza de seleniu, betacaroten, vitaminele E si C. Acesti antioxidanti contribuie la aportul de melanina si la o mai buna protejare de alergiile solare si leziunile cutanate benigne.
Recomandate pentru toate tipurile de piele, astfel de produse pot sa impiedice procesul de aparitie a cancerului. Cu toate acestea, nu anuleaza riscurile insolatiei si nu asigura o protectie totala. Pregatirea pielii pentru plaja este buna, dar nu prin solar. Radiatiile UVA sunt periculoase si nu au niciun beneficiu in afara de efectul psihologic si de o piele putin mai inchisa. Patrunzand profund intre derma si epiderma, razele lor foarte lungi contribuie la scaderea imunitatii cutanate si la aparitia cancerului. Daca actiunea solarului provoaca rapid bronzarea pielii, stratul astfel creat nu asigura nicio protectie, in comparatie cu cel obtinut in mod natural.
Am ajuns la mare, acum ce facem?
Inainte de a ne expune la soare, este preferabil sa facem o exfoliere a pielii corpului, pentru a indeparta celulele moarte si pentru ca bronzul obtinut sa reziste cat mai mult timp.
Secretul unui bronz reusit sta si in hidratarea corporala corecta. Hidratarea pielii inainte de expunerea la soare este si ea un pas important, care nu trebuie neglijat ; se poate opta in functie de preferinta si de tipul de piele pentru uleiuri de corp, lapte hidratant (are o consistenta mai grasa) sau lotiuni de corp usoare, care patrund rapid in piele si nu lasa senzatia de piele grasa. Crema se aplica imediat dupa exfolierea pielii.
oate tipurile de piele au nevoie de o perioada de acomodare cu soarele, chiar si cele mai mate, care se brozeaza usor ; aceasta poate varia in functie de tipul de piele (poate fi mai lunga pentru pielea deschisa si mai scurta pentru cea inchisa). In timpul acestei perioade de adaptare la soare, trebuie evitata expunerea in intervalul orar 12-15, cand razele sunt foarte puternice.
Pe masura ce pielea se obisnuieste cu expunerea la soare, se poate reduce nivelul cremei de protectie utilizate (se incepe cu un ecran de protectie mai mare si se reduce pe masura expunerii repetate la soare). Din acelasi motiv, se recomanda ca expunerea la soare sa se faca in primele zile pe perioade scurte de timp.
Crema de protectie solara se poate aplica fie la intervale regulate de 2 ore, fie, daca nu este rezistenta la apa, dupa fiecare baie in mare. Piata ofera foarte multe posibilitati, astfel incat fiecare isi poate achizitiona produsul care i se potriveste ; este preferabil pentru persoanele cu piele sensibila sau deschisa la culoare, sa isi aleaga produsele de protectie solara la recomandarea medicului dermatolog. Pentru ten, puteti alege o crema hidratanta, care sa fie usor absorbita si care de asemenea sa aiba un factor de protectie, care se poate utiliza zilnic, nu numai pe parcursul expunerii la soare.
Nu uitati sa protejati partile corpului care sunt considerate fragile, de exemplu decolteul, picioarele; aici se poate aplica in cazul tipurilor de piele deschise un factor de protectie putin mai mare, dat fiind faptul ca aceste zone vor fi cel mai mult expuse razelor solare, indiferent daca stam la plaja sau doar iesim la o plimbare pe malul marii. De asemenea, nu se recomanda sa ramaneti in aceeasi pozitie pe o perioada prea indelungata sau sa expuneti aceeasi parte a corpului.
Acordati atentie deosebita zonelor sensibile sau cu cicatrici, care, expuse la soare, trebuie protejate mai bine decat restul corpului. Pe langa ecranul de protectie solara, puteti aplica pe zona respectiva si un plasture, pentru un plus de siguranta.
Tags: broz sanatos frumusete interesant sanatate Sfaturi vacanta