Referat Determinarea calitatii produselor si serviciilor

Luati cu copy paste va rog:

Determinarea calitatii produselor si serviciilor

Prin verificarea calitatii se itelege ansamblul operatiilor care se executa pentru a constata daca proprietatile produselor corespund sau nu calitatii prescrise.

Determinarea calitatii marfurilor este o operatiune complexa,care presupune in primul rand cunoasterea proprietatilor si a factorilor care conditioneaza calitatea marfurilor,a metodelor de determinare a proprietatilor acestora.

Metodele specifice stiintei marfurilor,prin care se face analiza acestora,sunt metodele psiho-senzoriale(organoleptice) si metodele de laborator(instrumentale).

Metodele psiho-senzoriale (organoleptice)

v  Se bazeaza pe utilizarea celor 5 simturi.Ele ofera primele informatii despre forma, marime ,culoare ,aspect ,gust ,grad de prospetime etc.

Metodele organoleptice sunt subiective ,deoarece depend de numerosi factori ca : acuratetea simturilor si experienta operatorilor ,conditiile de desfasurare.

Ele prezinta avantajele rapiditatii si economicitatii.

Sunt metode larg utilizate in productia si in comertul cu produse alimentare ,cosmetice ,textile.

Metodele psiho-senzoriale de determinare a calitatii marfurilor tind sa constituie o disciplina de sine statatoare ,numita senzorica”.

Metodele organoleptice capata o importanta din ce in ce mai mare in aprecierea calitatii marfurilor alimentare.Cu ajutorul lor se determina anumite proprietati organoleptice (gustul, ,mirosul ,aroma) care nu pot fi determinate prin metode de laborator.

?Stiati ca … :

Rezultatele senzoriale participa in medie cu 60% la aprecierea calitatii produselor alimentare.

In cazul produselor alimentare ,calitatea senzoriala este parte componenta a calitatii totale.Caracteristicile senzoriale (organoleptice) constituie pentru consumatori unul din criteriile foarte importante in decizia de cumparare ,deoarece primul contact al comsumatorului cu produsul se realizeaza pe cale senzoriala.

Exemple:

1. Verificarea proprietatilor psiho-senzoriale ale berii pe baza urmatoarelor caracteristici de calitate:

a) Aspectul: lichid limpede, fara impuritati sau sedimente.

b) Consistenta: berea turnata in pahar formeaza o spuma compacta si                                 consistenta.

c) Mirosul: placut, fara miros strain.

d) Culoarea: aurie.

e) Gust: specific,amarui.

2. Verificarea proprietatilor painii pe baza urmatoarelor criterii:

a) Aspect: bine crescută, neaplatizată.

b) Suprafata: fără zbârcituri sau crăpături mai late de 1cm şi mai lungi de 6 cm la pâinea semialbă şi albă.

c) Culoarea cojii: rumenă, uniformă, brun de nuci până la brun-roşcat la pâinea neagră, aurie până la brun-deschis la pâinea semialbă şi galben-aurie la pâinea albă.

d) Miezul: bine crescut cu pori fini şi uniformi, elastic, la uşoara apăsare cu degetul să revină imediat la forma iniţială.

e) Aroma: plăcută, caracteristică, fără miros străin (de mucegai, rânced, stătut).

f) Gustul: plăcut, caracteristic produsului bine copt, potrivit de sărat, fără gust acru sau amar, fără scrâşnet datorită impurităţilor minerale (nisip, pământ, etc).

?Stiati ca … :

Una dintre tendintele manifestate in analiza senzoriala este electronizarea analizei senzoriale , prin aparitia nasului electronic (detectorul de mirosuri ,care emite semnale electronice de intensitati si amplitudini specifice ,semnale transmise apoi unui computer ,care restituie amprenta mirosului).

Nasul electronic este din ce in ce mai mult folosit ,in special in cazul bauturilor alcoolice ,pe langa nasul uman.

Metodele experimentale (de laborator)

v  Presupun determinarea cu ajutorul unor aparate ,instrumente ,mijloace de masura a caracteristicilor fizice ,mecanice ,chimice ,optice ,termice.

Ele au un mare grad de obiectivitate si precizie , deoarece au la baza experimente desfasurate in conditii optime de mediu ,bine determinate ,cu ajutorul unor echipamente sip e baza unor proceduri prevazute in standarde ,norme tehnice (testari ,analize ,masuratori).

Pe baza datelor obtinute se evalueaza comportarea produsului in utilizare.

Exemple:

1. Rezistenta la soc si apa a unui flash USB:

Prin design-ul sau este perfect pentru transportul datelor pretioase fara a avea grija unor defectiuni fizice cauzate de socuri.

Rezistenta la adancimi de pana la 200 de m .
Protectie la socuri cu ajutorul unui invelist special .
Include aplicatia de securitate True Crypt.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont