Romeo si Julieta de William Shakespeare – referat

Opera incepe intr-o piata publica din Verona unde Sampsonsi Geson poarta discutii despre ura lor pentru familia Montague.

Apoi isi face aparitia si Benvolio care incearca sa-i desparta dar lupta continua odata ce vine si Tybalt.Toti acestia au fost convinsi sa renunte la conflict de catre copii celor doua familii.Apoi Lady Montague intreaba de Romeo ,iar Benvolio si Montague isi fac planuri pentru a-l face sa renunte la iubirea care-l mistuie.In scena a doua a actului 1,Paris ii spune lui Capulet ca vrea sa se insoare cu Julieta,dar acesta nu renunta usor.Romeo afla de la servitorul lui Capulet ca va avea loc o petrecere la palat si se hataraste sa participe la aceasta.Julieta este anuntata de mama sa ca Paris doreste sa o ia in casatorie,dar ea refuza.

La petrecerea organizata de Capulet,Romeo alaturi de Mercutio,Benvolio si Tybalt isi fac aparitia.Purtand insa masti Romeo reuseste sa vorbeasca cu aleasa inimii sale si chiar sa o sarute.Dupa acest moment,cei trei prieteni de care rea insotit Romeo ,afla ca acesta s-a strecurat in gradina Capuletilor pentru a vorbi cu Julieta.In urma acesteia,Romeo pleaca la parintele Lorenzo pentru a-l ruga sa-i cunune pe cei doi indragostiti.
Mai tarziu,cei patru prieteni discuta intre ei,dar sunt intrerupti de doica Julietei care vrea sa se asigure ca planurile lui Romeo sunt cat se poate de sincere.Dupa ce afla acest lucru,ea ii spune Julietei,care se duce la parintele Lorenzo pentru a se spovedi.Aici,ea se intalneste cu alesul inimii sale cu care se si cununa.

Dupa aceasta,intr-o piata publica are loc o confruntare cu spada intre Romeo si Tybalt,iar Mercutio incercand sa-i desparta,este omorat de rivalul lui Romeo.In final, ucigasul il provoaca din nou la duel pe Romeo,dar este omorat de acesta.Despre aceasta intamplare afla printul si Lady Capulet,care hotarasc ca Romeo sa plateasca cu propria-i viata pentru faptele sale.Apoi are loc o discutie intre doica si Julieta in care doica dezaproba atitudinea pozitiva a fetei in privinta „ucigasului” varului ei Tybalt.

Intre timp,Romeo se ascunde in chilia parintelui Lorenzo ,dar este urmarit de doica pana acolo.Aceasta ii da un inel din partea Julietei si-i spune care ii este starea.Totodata, Capulet si Paris pun la cale casatoria acestuia din urma cu Julieta.dupa toate acestea,Julieta vorbeste cu mama sa despre planurile tatalui ei de a o casatori cu Paris.Tatal sau afla si se cearta cu ea.Intre timp,doica incearca sa o convinga sa se marite cu nobilul,deoarece Romeo va muri sigur.Dupa cearta cu parintii,Julieta se duce sa se spovedeasca parintelui Lorenzo, care o sfatuieste sa se marite cu Paris miercuri,iar inainte de noaptea nuntii sa bea licoarea din sticluta pe care i-o va da el,care va da impresia ca este moarta dar ea se va trezi dupa 48 de ore.

In ziua nuntii,in timp ce pregatirile erau in toi si toti membrii familiei impreuna cu servitorii sunt ocupati,Julieta bea continutul sticlei si este gasita de doica in pat, toti membrii familiei fiind anuntati nunta nemaiputand avea loc.

Romeo,fiind anuntat de Balthazar ca iubirea lui este moarta,cumpara de la un farmacist o sticla de otrava si pleaca intr-acolo.Dupa inmormantarea Julietei in cavoul familiei,Romeo se bate cu Paris si-l omoara.Intre timp,parintele Lorenzo incearca sa ajunga la timp pentru a-l vesti pe Romeo ca totul este o inscenare,insa stand de vorba cu Balthazar,ajunge prea tarziu si-l gaseste pe baiat intins la podea,otravit.Julieta se trezeste si vazandu-l pe Romeo intins si nemiscat,se sinucide cu pumnalul iubitului ei.
Toti membrii ambelor familii descopera corpurile neinsufletite si afla de la Lorenzo tot ce s-a intamplat.In final ,cele doua familii se impaca ajungand la concluzia ca ura lor a dus la moartea lui Romeo si a Julietei.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont