Este de datoria parintilor sa-si ajute si sa-si incurajeze copilul mai ales in timpul examenelor. Astfel acesta va trece de perioada dificila cu mai putin stres. Va oferim cateva sfaturi :
Atmosfera calma
Trebuie sa constientizati ca cicalirea copilului si reiterarea continua a necesitatii de a invata nu-l mobilizeaza deloc. Dimpotriva. Rolul dumneavoastra nu este acela de a-i afecta moralul, ci de a-l ajuta. Are lacune? Nu-i nimic, acestea se pot recupera. Trebuie sa-l faceti sa creada in sansele sale, nu sa-i cenzurati entuziasmul, limitandu-i capacitatea de a invata. Evitati acuzele si pozitionarile negative, de genul „Te-am prevenit ca asa va fi! N-ai vrut sa pricepi, cu atat mai rau pentru tine!”. Cel mai bine este sa lasati deoparte toate astea si sa va implicati activ in procesul de invatare. Realizati impreuna fise pentru subiectele deja parcurse si pentru cele la care mai are de lucrat, alegand foi colorate diferit (verzi pentru ceea ce stie, rosii pentru cele la care are probleme).
Recapitularea
Stabiliti impreuna un orar de recapitulare zilnica, plecand de la fisele realizate. Fixati un obiectiv pentru fiecare zi, la fiecare materie, pana la momentul examenului.
In fiecare zi a saptamanii, ajutati-l sa lucreze cate doua ore, din care 45 de minute vor fi dedicate recapitularii efective si restul de timp va fi alocat lacunelor pe care le are de acoperit. Utilizati fise de sinteza si rezumatele cu datele esentiale, parcurgeti regulile si exceptiile si indemnati-l sa-si coloreze si sa-si schematizeze foile, pentru a putea memora vizual datele.
In acest fel, isi va putea monitoriza singur progresul, observand cum fisele rosii se alatura treptat celor verzi, lucru care ii va da curaj si ii va creste moralul.
Nu-l sufocati
Adolescentul dumneavoastra trebuie sa-si asume programul de invatare, el trebuie responsabilizat, nu controlat. Nu trebuie sa stati cu el pentru verificarea cunostintelor, nici sa-l puneti sa repete pe de rost ce a invatat.
Puteti sa discutati, in timpul cinei, despre unul sau mai multe subiecte, impartasindu-i ceea ce cunoasteti dumneavoastra despre un anumit scriitor, despre o regiune geografica, despre reactiile chimice etc. Daca este vorba despre o limba straina pe care o cunoasteti, incercati sa dialogati liber, pe diferite subiecte, in acea limba. De asemenea, puneti-i intrebari din diverse materii, pentru a descoperi ce ar mai trebui sa revada si ce stie deja.
Meniu pentru campioni
Un mic dejun pe baza de glucide lente si proteine, un pranz echilibrat si o cina usoara pentru un somn linistit, alaturi de cateva gustari din fructe proaspete si lactate este meniul ideal pentru studiosi. Pentru a-i mentine constanta capacitatea de concentrare si de memorare, privilegiati consumul de alimente care contin B1, B6, B9, B12, PP, magneziu, acizi grasi si vitamina E (caise, migdale, porumb, legume verzi, fasole, grau integral, varza, cereale, nuci, germeni de grau, banane, salata verde, cartofi, peste, carnea alba si rosie, ficat, avocado, ciocolata neagra, uleiuri de masline si rapita). De asemenea, la sfatul medicului, puteti apela la un complex de vitamine si minerale special concepute pentru a intari capacitatile de acumulare a materiilor respective sau la suplimente alimentare ca lecitina.