Raspandita in tot bazinul mediteraneean, aceasta frumoasa planta poarta numele vechi al Tunisiei (Punia) – Mar de Punia.

Este un arbust fructifer cultivat si ca planta ornamentala datorita florilor si fructelor sale deosebit de frumoase si interesante.

In interior, rodia pare a fi alcatuita din numeroase rubine (semintele sunt inconjurate de un strat gelatinos rubiniu – transparent). Talia plantei este de 3-4 m. Exista o varietate pitica cu frunze, flori si fructe mai mici, care in conditiile de clima ale tarii noastre creste numai in sera. In zonele cu clima blanda din Romania, specia de baza se poate tine si iarna afara.

Cresterea acestei plante este lenta. Inflorirea se produce vara iar fructele se coc toamna-iarna. Iarna isi pierde frunzele iar in conditii de camera necesita repaus (spatii racoroase
4-8°C, bine luminate si aerisite, udat rar).

De primavara pana toamna trebuie sa stea in aer liber, sa primeasca cat mai mult soare si apa din belsug. Se poate cultiva bine in orice pamant de gradina, care insa trebuie sa nu retina apa in exces.

Inmultirea
Inmultirea se realizeaza prin butasi si seminte. Primavara se folosesc butasi semi-lemnificati obtinuti din ramurile indepartate la fasonarea coroanei, iar vara se pot folosi varfuri de ramuri nelemnificate, de 6-10cm lungime, taiate sub un nod. Butasii se planteaza in nisip sau perlin cu adaus de turba fibroasa si se tin intr-un loc usor incalzit.

Transplantarea se poate face primavara. Tot atunci se realizeaza taierile pentru stimularaea infloritului.

Semintele recoltate din fructele coapte se seamana in interior, toamna-iarna sau primavara direct in camp.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont