In cadrul firmelor de plasament si recrutare vi se pot aplica diferite tipuri de teste. Decat sa intrati in panica la gandul ca veti fi testati, mai degraba priviti acest lucru ca o modalitate de descoperire a propriei personalitati in concordanta cu care veti lua diferite decizii in cunostiinta de cauza. Testele psihologice masoara o varietate de atribute -inteligenta, trasaturi de personalitate, preferinte vocationale, abilitati. Comun pentru toate testele este precizia lor limitata.
Tipuri de teste/chestionare:
-teste de inteligenta (masoara capacitatea de a gandi abstract si logic)
-teste de aptitudini: sunt concepute in asa fel incat sa „vada” potentialul individului. Astfel pot fi testate aptitudinile de calcul, dexteritate manuala, digitala etc.
-teste de atentie;
-testarea abilitatilor: presuune masurarea caracteristicilor necesare pentru un job specific, cum ar fi abilitatea verbala, perceptuala, numerica sau mecanica.
-teste de personalitate: exista un larg consens in a considera ca pertinenta descrierea personalitatii prin cinci mari dimensiuni („the big five”) care se prezinta ca factori bipolari. Aceste cinci mari dimensiuni sau trasaturi sunt, de obicei, definite printr-unul dintre polii lor, el insusi descris prin trasaturile (de nivel inferior) cele mai tipice care il constituie (organizare ierarhica).
Aceste cinci dimensiuni sunt:
– Extraversie: cordialitate, siguranta de sine, activitate, cautarea senzatiilor, emotii pozitive;
– Agreabilitate (a fi placut): incredere, loialitate, altruism, colaborare, modestie, atentie fata de ceilalti;
– Constiinciozitate: competenta, ordine, simt al datoriei, dorinta de reusita, autodisciplina, reflectie;
– Instabilitate emotionala: anxietate, agresivitate, depresie, centrare pe sine, impulsivitate, vulnerabilitate;
– Deschidere: imaginatie, deschidere catre domeniile esteticului, sentimentelor, actiunii, ideilor, valorilor.
– chestionare de autoevaluare a personalitatii , chestionare de interese, de valori.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont