Consumata moderat, doua cesti pe zi, una dimineata si alta dupa amiaza, cafeaua are efecte benefice asupra sistemului nervos, reduce starea de oboseala, imbunatateste digestia si stimuleaza activitatea intelectuala, capacitatea de memorare si concentrare.

Care sunt riscurile consumului excesiv de cafea?

Cafeina, principalul ingredient activ conţinut de cafea, este recunoscută pentru efectul ei stimulant asupra sistemului nervos central. Astfel, specialiştii spun că un consum moderat de cafea (una-două ceşti pe zi) este sigur şi poate avea chiar efecte pozitive asupra sănătăţii. Însă dacă este consumată în exces, cafeaua creşte nivelul de anxietate şi de iritabilitate poate duce la insomnii şi la agravarea unor tulburări precum depresia. În plus, abuzul poate duce la creşterea tensiunii arteriale, la accelerarea ritmului cardiac şi, uneori, chiar la aritmii.

„Întotdeauna au existat controverse: este bun consumul de cafea pentru sănătate sau nu? Ideea este că nu consumul de cafea are efecte negative, ci abuzul de cafea. Totuşi, deoarece cafeaua conţine substanţe excitante, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, inclusiv cele care suferă de hipertensiune arterială ar trebui să evite această băutură sau să o consume ocazional”,

spune Livia Nena, biolog nutriţionist la centrul Bio Nutriliv din Bucureşti.

Poate cauza dureri de stomac

Pentru o persoană din 10, cafeaua declanşează dureri de stomac dacă este consumată în exces, arată o serie de date statistice publicate de Societatea Americană de Chimie. Responsabile pentru acest efect sunt anumite substanţe conţinute de boabele de cafea, mai exact cafeina şi catecholul. De aceea, persoanele cu ulcer, cu gastrită sau cele cu afecţiuni hepatice sau biliare severe ar trebui să limiteze consumul de cafea, chiar şi a celei decafeinizate. În plus, chiar şi persoanele fără probleme de sănătate ar trebui să evite cafeaua preparată la ibric deoarece zaţul poate avea efecte nocive.

Risc de osteoporoză şi de infertilitate

Specialiştii avertizează că femeile care fac abuz de cafea pierd mai mult calciu decât cele care o consumă cu moderaţie. Acest lucru este pus pe seama proprietăţilor diuretice ale cafelei, ce favorizează eliminarea calciului prin urină, ceea ce duce la scăderea densităţii osoase şi, implicit, la creşterea riscului de apariţie a osteoporozei. În plus, un studiu realizat la Universitatea „Radbout” din Olanda  arată că persoanele care consumă mai mult de 500 mg de cafea pe zi (4 ceşti de cafea) au cu 25% mai puţine şanse de a concepe un copil decât cele care se limitează la cantitatea zilnică recomandată.

„Persoanele cu probleme cardiovasculare, cele cu hiperaciditate gastrică sau cu afecţiuni hepatice şi biliare severe trebuie să evite cafeaua.”

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont