SCUBA diving-ul constituie cel mai deosebit sport extrem de pe planetă. În lumea subacvatică, puteţi privi frumuseţea delicată a micilor peşti în preajma unui recif tropical viu colorat. Puteţi simţi exaltarea înotului alături de broaştele ţestoase de mare, delfini sau balene. Cu foarte puţin antrenament, puteţi face filmuleţe subacvatice ce vă vor încânta familia şi prietenii. Ca scufundător, puteţi vedea istoria cum se derulează, pe măsură ce descoperiţi comori fabuloase şi oraşe scufundate.
În orice sport exista riscuri. Scuba divingul, ca sport, are unele riscuri pe care trebuie să le înţelegeţi înainte să deveniţi scufundător.
Majoritatea scufundărilor sunt foarte uşoare. Totuşi, la fiecare scufundare există posibilitatea de a vă obosi foarte tare. Acest lucru se întâmplă daca vă scufundaţi în apă rece, în curenţi puternici sau pe plaje cu valuri.
Mulţi oameni care nu au petrecut mult timp înotând în ocean sau alte suprafeţe de ape deschise au o teamă de a învăţa să se scufunde. Vă veţi face poate griji în ceea ce priveşte echipamentul, viaţa marină sau mediul înconjurător. Acest lucru este normal şi de aşteptat.
Scufundările sunt rareori aşa cum le vedeţi în filme sau în documentarele de televiziune. Odată ce deveniţi scufundător, veţi începe să descoperiţi rapid erorile din filmele ce conţin scene cu scufundări.
Când intraţi sub apă, veţi descoperi că majoritatea peştilor fug de scafandri, aceştia fiind aproape întotdeauna cele mai periculoase creaturi din împrejurimi.
Există metode de minimizare a riscului în timpul unei scufundări. Cunoscând riscurile puteţi să le evitaţi şi puteţi face ca probabilitatea lor de apariţie să fie foarte mică.
Una dintre cele mai populare prejudecăţi despre scufundări este aceea că puteţi rămâne foarte uşor fără aer sub apă.
Cantitatea de aer pe care o aveţi în butelie limitează perioada de timp pe care o puteţi petrece sub apă. Scufundătorii folosesc un SPG (manometru submersibil) ce-i ajută la monitorizarea cantităţii de aer şi la determinarea momentului când trebuie să iasă la suprafaţă. La fel cum un şofer monitorizează nivelul combustibilului din rezervor, aşa un scafandru urmăreşte presiunea aerului din butelie. Totuşi trebuie să urmăriţi mai frecvent presiunea aerului. Ca o precauţie, mulţi scafandri poartă cu ei un detentor suplimentar ce le permite să împarti aerul cu coechipierul, în caz de urgenţă, sau chiar o butelie de aer independentă, ca sursă de rezervă. Dacă sunteţi responsabil sau prevăzător, riscul de a rămâne fără aer sub apă este foarte mic.
O altă idee preconcepută este aceea că echipamentul unui scufundător nu este de încredere. Foarte puţini scafandri se confruntă cu probleme ale echipamentului dacă acesta a fost bine întreţinut. Un detentor prost întreţinut cel mai probabil vă va furniza mai mult aer decât aveţi nevoie. Ca parte a cursului de brevetare a scafandrilor NAUI, veţi fi învăţaţi să aveţi grijă de echipament şi să-l inspectaţi înainte de fiecare scufundare. Ocazional, o piesă din echipamentul dumneavoastră se va lărgi sau se va decalibra în timpul unei scufundări, dar veţi fi învăţaţi cum să rezolvaţi uşor aceste incidente minore.
O altă îngrijorare generală este că, în timpul unei scufundări în ocean, sunteţi sub constanta ameninţare a unui atac al rechinilor. Foarte puţini scafandri au avut măcar ocazia să vadă un rechin în timpul unei scufundări obişnuite. Există călătorii speciale pentru scufundătorii experimentaţi care au ca unic scop observarea sau fotografierea rechinilor. Oportunitatea de a vă scufunda împreună cu aceste creaturi unice este un lucru rar şi special.
De cele mai multe ori când un rechin întâlneşte cu un scafandru se va arăta puţin sau chiar deloc interesat, doar dacă nu a fost momit cu mâncare. Scafandrii care stau calmi, înoată încet şi rămân sub apă, de obicei nu sunt băgaţi în seamă de rechini. Rechinii, aproape ca orice creatură subacvatică, vă vor lăsa în pace dacă nu sunt hărţuiţi.
Puteţi să vă bucuraţi de plăcerea scufundărilor prin efectuarea şi absolvirea cursului NAUI Scuba Diver, care vă califică pentru scufundare până la 18 metri pentru tot restul vieţii. Există tipuri de scufundări mai complexe şi provocări pe care le puteţi experimenta mai târziu, dar cunoştinţele de bază despre scufundări vă vor permite să vă începeţi propria aventură subacvatică.
Cursul de brevetare ca scafandru este ţinut de un instructor certificat de Naţional Association of Underwater Instructors, cel mai des menţionată ca NAUI World Wide. NAUI a fost fondată în 1960 şi este una din cele mai vechi şi respectate agenţii de brevetare a scufundătorilor din lume. Puteţi fi mândri de certificatul dumneavoastră, deoarece cursurile NAUI se numără printre cele mai dure, depăşind cu regularitate minimul standardelor din domeniu.
Pentru mai multe detalii, consultati www.scubadivingcenter.ro sau adresati un email la office@scubadivingcenter.ro.