Chiar daca este vara, nu e imposibil sa raciti. Stati mai mult decat trebuie in apa sau va prinde o ploaie de seara si gata… Asa ca va oferim cateva sfaturi pe care trebuie sa le urmati imediat ce simtiti primele simptome:
– se vor spala mainile cu sapun de mai multe ori pe zi.
– se vor folosi pentru nas numai batiste de hartie, de unica folosinta.
– se va aerisi des incaperea in care stam.
– se va dezinfecta zilnic periuta de dinti cu alcool sanitar si se va inlocui dupa ce raceala trece.
– se va sta mai mult in casa si se va proteja bine organismul impotriva frigului.
– se va suplimenta alimentatia cu sucuri proaspete de fructe bogate in vitamina C: rosii, citrice, kiwi sau cu suplimente nutritive care contin vitamina C naturala.
– se vor consuma numai alimente usoare: supe, soteuri de legume, fructe si legume proaspete, compoturi etc.
O masa usoara si foarte hranitoare poate fi preparata din: 3 lingurite grau germinat, 3 lingurite nuci macinate, 3 lingurite miere, un mar si un morcov ras. Se poate consuma seara sau dimineata, pe intreaga perioada in care ne luptam cu raceala.
Se va prepara in casa miere de galbenele sau de papadie si se va consuma, dimineata, pe feliute de paine prajita.
– se iau de 3 ori pe zi cate 20 de picturi cu tinctura de propolis sau de echinacea, diluate in 50-100 ml infuzie calda din flori de soc. Tinctura se ia cu o ora inaintea meselor principale.
– se vor consuma zilnic 5-6 catei de usturoi (2-3 catei de usturoi la fiecare masa) sau se vor lua capsule cu usturoi, din care au fost eliminate, prin procesare, elementele putin folositoare.
– se va bea cat mai multa limonada cu suc proaspat de lamaie si miere de albine.
– se vor bea minim 2 litri de lichide pe zi: apa plata, limonada, sucuri proaspete de fructe (portocale, mere, zmeura}, ceaiuri calde etc.
– sucul proaspat de zmeura, precum si nectarul sau siropul conservat reprezinta un remediu bun impotriva febrei.
– se vor evita bauturile alcoolice, carbogazoase, cele care contin cofeina, conservanti sau coloranti artificiali.
– se vor bea 3-4 cani pe zi cu infuzie de ghimbir sau din flori de soc. Se adauga cate o lingurita cu suc proaspat de lamaie si una de miere la fiecare cana.
– se bea 2-3 cani pe zi cu infuzie de nalba. Se indulceste infuzia cu miere si se adauga suc proaspat de lamaie. Se pune o lingurita de planta la o cana de apa clocotita, se acopera si se lasa circa 10 minute. Se strecoara, se adauga sucul de la o jumatate de lamaie si doua lingurite de miere. Se bea cat mai cald.
– se beau 2-3 cani pe zi cu infuzie din amestec de plante in parti egale: flori de soc, menta, coada soricelului si roinita. Se pune o lingurita de plante la o cana de apa, se indulceste cu miere si se adauga suc proaspat de lamaie, dupa gust.
– se beau 3-4 cani pe zi cu infuzie concentrata de macese, afine sau coacaze negre. Se pun 2-3 lingurite de fructe uscate sau, atunci cand este posibil, doua linguri de fructe proaspete, zdrobite, la o cana de apa clocotita, se acopera, se lasa 10 minute, apoi se strecoara, se adauga 1-2 lingurite cu suc proaspat de lamaie si se indulceste cu miere.
– se beau 3-4 cani pe zi cu infuzie de musetel si macese. Se pune cate o lingurita din fiecare la o cana de apa, se adauga doua lingurite cu suc de lamaie si se indulceste cu miere.
– se fac bai fierbinti la picioare. Se pun in apa de baie 3-4 linguri cu faina de mustar.
– se fac bai generale cu apa fierbinte si sare amara. Se pun doi pumni de sare amara la o cada de apa.
– se frectioneaza bine pielea, pe tot corpul, cu otet de levantica.