Rinichii (latină ren, adjectiv renal; greacă nephros) sunt o pereche de organe la animalele vertebrate, fiind parte esențială a aparatului excretor. Rolul principal al rinchilor este excreția, realizat prin filtrarea sângelui, eliminarea prin urină a substanțelor inutile sau dăunătoare, produse de organismul propriu sau luate din mediul exterior.
Rinichii regulează controlul compoziției urinei, prin producția hormonală, concentrația în electroliți a spațiului intracelular, presiunii sanguine, raportul baze-acizi (pH), mineralizarea oaselor, ca și a eritropoezei a tabloului sanguin.
În principiu funcția renală constă din două etape:
1- o filtrare primară fără elemente de resturi celulare, cu o urină diluată.
2 – o filtrare secundară când se va resorbi înapoi din urina primară o parte din lichidul eliminat împreună cu glucide, aminoacizi și electroliți rezultând o urină mai concentrată.
Numai această urină finală va fi eliminată prin uretere din organism.
Pentru a preveni aparitia complicatiilor, afectiunile renale trebuie tratate corect. Respectati cu strictete sfaturile medicului dvs. curant!
1. CARE ESTE ROLUL RINICHILOR IN ORGANISM?
Cel mai important rol al rinichilor este acela de filtrare a sangelui, deseurile si excesul de apa din organism fiind eliminate prin urina. In plus, rinichii ajuta la echilibrarea concentratiei de sodiu din sange, la reglarea tensiunii arteriale si a volumului de lichide din corp.
2. CUM SE REALIZEAZA FILTRAREA SANGELUI?
Fiecare rinichi contine un milion de unitati de filtrare, numite „nefroni”, ce absorb substantele utile organismului si elimina deseurile, prin intermediul urinei. Urina ajunge in uretere (care au forma unor tuburi), apoi in vezica urinara (asemanatoare unui rezervor), de unde este eliminata prin uretra.
3. CUM REGLEAZA RINICHII TENSIUNEA ARTERIALA?
Rinichii produc o enzima numita „renina”, care determina contractiile fibrelor musculare din peretii vaselor de sange si, prin diminuarea „calibrului” acestor vase, duce la scaderea tensiunii arteriale.
4. CARE SUNT SIMPTOMELE BOLILOR RENALE?
Principalele simptome sunt: durerile lombare, aparitia edemelor, care sunt umflaturi nedureroase cauzate de retentia de lichide in organism; durerea sau usturimea la mictiune; cresterea excesiva sau, dim potriva, scaderea cantitatii de urina, in comparatie cu cea de lichide consumate, modificarea culorii urinei si aparitia urmelor de sange in urina.
5. CARE-S CELE MAI FRECVENTE BOLI RENALE?
Infectiile renale, pielonefrita (inflamatia spatiului dintre nefroni, glomerulonefrita (inflamatia capilarelor mici de la nivelul rinichilor) si litiaza renala (formarea de calculi renali in bazinet si in caile urinare).
6. STIATI CA…?
…rinichii filtreaza 2000 litri de sange pe zi si produc cca. 1,5 l de urina/zi?
… rinichii consuma cca. 9% din oxigenul utilizat de organism in repaus?