In ultimii ani, implantul dentar a devenit o solutie la care apeleaza tot mai multi romani.
Chiar daca presupune niste costuri destul de ridicate, aceasta metoda de tratament este cea mai indicata in cazul in care aveti un dinte sau mai multi lipsa. De ce? Pentru ca inlocuieste vechile proceduri de montare a unor punti sau proteze care afectau integritatea dintilor din apropiere, iar rezultatele sale, inclusiv cele de ordin estetic, sunt superioare celor care pot fi obtinute prin procedurile „clasice”. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca, daca se respecta recomandarile medicului stomatolog, nu apar complicatii postoperatorii.
Implantul – un dispozitiv care inlocuieste radacina dintelui
Cel care a introdus, in anul 1965, metoda implantului dentar din titan a fost profesorul suedez Per-Ingvar Branemark, de la Universitatea din Gothenburg, iar primul sau pacient a fost un voluntar, pe nume Gösta Larrson.
Dar ce este, de fapt, implantul dentar? Un dispozitiv care inlocuieste radacina unui dinte absent. Are forma unui surub cu spite rare si este inserat in osul mandibulei sau in cel al maxilarului printr-o interventie chirurgicala. Daca aveti, insa, mai multi dinti lipsa, vor fi necesare mai multe implanturi.
Importante – starea de sanatate si zestrea de tesut osos
Teoretic, orice persoana care, din cauza unor boli, a unui accident sau a complicatiilor unor carii, are unul sau mai multi dinti lipsa, poate recurge la implant. In ceea ce priveste varsta, nu exista o limita maxima, esentiala fiind starea de sanatate a pacientului, dar se poate vorbi de o limita minima: pacientii trebuie sa aiba cel putin 18 ani, pentru ca procesul de crestere sa fie incheiat.
Primul pas pe care il aveti de facut este programarea la un consult stomatologic amanuntit. Medicul va va recomanda efectuarea unor analize medicale pentru a se putea evalua starea dvs. de sanatate si efectuarea unei radiografii speciale, numita „orto-pantomografie”. Aceasta este necesara pentru a se stabili „zestrea” dvs. de tesut osos. Daca starea dvs. de sanatate este buna si aveti suficient tesut osos in care sa poata fi inserat implantul, urmeaza interventia medicala, care are si ea mai multe etape.
Etape – montarea filetului, a bontului implantar si a coroanei dentare
Medicul va va prezenta schema de tratament, care descrie „etapele de lucru” si costurile aferente. Daca acceptati tratamentul, veti fi programata pentru prima etapa a acestuia.
In prima sedinta, implantul (filetul din titan) va fi montat in gingie, operatia facandu-se sub anestezie locala. Anestezia generala nu este necesara decat in cazul efectuarii unei grefe osoase. In gingie se „prepara” un canal, in care este montat implantul, dupa care gingia se coase, firele de sutura fiind scoase dupa 7 zile. Urmeaza o perioada numita „de osteoacceptare”, care poate fi de 4-6 sau chiar 9 luni, in functie de organism.
Perioada de osteoacceptare este necesara pentru ca osul sa se vindece si implantul sa se fixeze. In toate aceste luni de zile, nu veti fi „stirba”, medicul stomatolog putand sa va monteze coroane sau proteze provizorii, pe locul pe care va fi fixat, ulterior, coroana dentara definitiva. In cea de-a doua etapa, pe filetul montat in os se insurubeaza „bontul implantar” si, in urmatoarea sedinta, se monteaza coroana dentara. Pentru prevenirea infectiilor si a altor complicatii, va trebui apoi sa respectati regulile de igiena recomandate de medic.