Toamna gandul fuge imediat la un singut lucru: must. Mirosul puternic al sucului de struguri zdrobiti, tocmai bun de baut inainte sa fermenteze si sa se transforme in vin.
Ei bine, medicii au semnalat de mii de ani efectele benefice ale acestui fruct si ale licorilor magice care ies din prelucrarea lui, iar acum, ca stiinta a evoluat si a probat toate puterile miraculoase ale strugurilor, nu ne ramane decat sa ascultam sfaturile medicului si sa dam repede fuga in gradina si sa culegem un ciorchine de strugure rosu sau alb.
Ce vitamine si saruri minerale contin strugurii?
In compozitia strugurilor se regasesc numarate vitamine cum ar fi A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D si P, ca si saruri minerale precum cele de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen si crom.
Datorita acestei compozitii bazate pe importante vitamine si minerale, strugurii sunt un aliment extreme de valoros. Un kg de struguri echivaleaza ca valoare nutritiva cu 1,5 kg de mere, 2 kg de piersici, 3 kg de potocale, iar un litru de must cu 1,7 l de lapte de vaca, 0,6-0,7 kg de carne, 1 kg de peste, 0,3 kg de branza, 1,2 kg de cartofi, 0,5 kg paine, 3 kg de rosii si 5-8 oua.
Tags: minerale struguri vitamine