Nu-i este usor organismului sa se obisnuiasca cu trecerile bruste de la caldura din apartament la frigul, ceata sau ploaia care parca nu se mai termina iarna.
Aer glaciar, zile prea scurte… dificil sa ramanem optimiste si surazatoare. Urmati sfaturile noastre si veti iubi de-acum incolo iarna.
COMBATETI OBOSEALA
1. Traiasca vitaminele
Folositi si chiar abuzati de vitamine in aceasta perioada, preferandu-le pe cele cu ginseng, pentru un plus de energie. Vitaminele sunt cele mai bune prietene ale voastre, ajutandu-va sa aveti un tonus deosebit si sa luptati contra agresiunilor exterioare. Este de ajuns sa va incepeti fiecare dimineata cu un pahar mare de suc de fructe si legume. Combinati sfecla rosie cu morcov si mar sau grepfruit cu telina si cartof, daca aveti o digestie dificila sau suferiti de ulcer.
2. Faceti-va plinul de proteine
Pentru ca organismul sa dea iarna acelasi randament ca de obicei, trebuie sa primeasca o buna doza de proteine, ne spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Proteine de buna calitate se gasesc in oua, carne slaba de vitel, peste, produse lactate sau fructe uscate. Carburant indispensabil, ele trebuie obligatoriu integrate in meniul zilnic. Daca sunteti vegetarieni, inlocuiti carnea cu ciuperci, adevarata carne vegetala, si consumati zilnic o mana de migdale, nuci sau o lingurita de polen.
3 . Mici placeri
Nicio zi fara o mica placere, acesta ar trebui sa fie motto-ul vostru. Bineinteles, nu ne referim la tigari, prajituri sau litri intregi de sucuri carbogazoase. Apelati zilnic la cinci bucatele de ciocolata neagra(amaruie, cu o concentratie mare de cacao), fructe uscate ca smochine, curmale, caise, fistic si veti tine orice stare depresiva departe de voi. Sunt pline de minerale precum magneziu, potasiu sau vitamine (caroten, toate B-urile, E)
HIDRATATI-VA
4. Beti apa
Iarna uitam deseori sa bem cantitatea necesara de lichide. Deoarece aerul este foarte uscat, atat datorita aerului conditionat cat si caloriferelor, trebuie sa avem la indemana o sticla de apa de doi litri, din care sa consumam regulat cate un pahar. Beti ceai sau sucuri naturale (facute in casa, fiindca cele din comert contin foarte mult zahar care epuizeaza pancreasul, obligandu-l sa secrete prea multa insulina). Inlocuiti bauturile energizante cu inka, asemanatoare la gust cu nessul, dar realizata din cereale sau cu un decoct de cicoare.
5. Umeziti camera
Cumparati-va un umidificator, pentru a combate uscaciunea aerului din apartamente sau faceti rost de un vas de ceramica special, care se poate agata de calorifer. Veti scapa de mucoasele uscate care favorizeaza sinuzitele, laringitele iar pe termen lung infectiile respiratorii cronice.
6. Ingrijiti-va pielea
Pielea este deseori primul organ care ne avertizeaza ca organismul nu primeste destula apa. Aceasta devine foarte uscata, ne strange, se crapa sau se exfoliaza sub forma de scuame. Pentru a scapa de neplaceri, luati o pastila de ulei de peste zilnic si ungeti-va pielea dupa dus cu un amestec de crema de corp in care turnati o lingurita de vitamina A uleioasa.
INFLUENTA TEMPERATURII
7. Moda suprapusa
Adaptati-va imbracamintea la temperatura de afara, purtand haine calduroase din materiale naturale (lana, casmir, bumbac). Puneti-va mai multe haine subtiri, suprapuse, pentru a le putea inlatura usor. Calea cea mai sigura de a raci este sa iesiti afara cand sunteti transpirat.
8. Protejati-va extremitatile
Un sfert din transferul de caldura dintre organism si mediul inconjurator se realizeaza prin extremitati (cap, maini si picioare). Protejati-le bine de frig cu caciuli, manusi si sosete, asta daca nu vreti sa suferiti mai tarziu de boli cronice (de exemplu reumatism la calota craniana, care va da niste migrene infioratoare).
9. In apartament
Diferentele mari de temperatura dintre interior si exterior obosesc si fragilizeaza organismul. De aceea, este recomandabil sa nu supraincalzim apartamentul si sa pastram o temperatura egala in toate camerele, in jur de 20 grade. Mai ales seara, nu uitati sa aerisiti un sfert de ora camera, chiar daca afara este ger.
ATENTIE LA VIRUSI
10. Inhalatii
Pentru a inabusi de la primele simptome racelile si infectiile respiratorii faceti inhalatii cu eucalipt, menta sau lamaita. Ele va vor degaja caile respiratorii, facandu-va sa respirati usor si facilitand expectoratia, daca ati inceput sa tusiti deja. Turnati cateva picaturi din tincturile enumerate intr-un vas cu apa fierbinte si apoi acoperiti-va capul cu un prosop timp de trei minute.