Marele avantaj al prezervativului este acela ca reprezinta singura metoda de contraceptie care ne protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Mai mult decat atat, el se constituie intr-una dintre metodele contraceptive moderne cu o eficienta ridicata si nici nu presupune bombardarea organismului nostru cu diferite substante pe care acesta trebuie sa le metabolizeze (vezi cazul contraceptiei hormonale).
De partea cealalta a baricadei, in tabara argumentelor contra, se afla in primul rand obiectia legata de intreruperea sau impiedicarea desfasurarii firesti a actului sexual (momentul aplicarii, al scoaterii prezervativului, o atentie sporita din partea partenerului in timpul actului sexual, limitarea anumitor momente ale postludiului, riscul unor posibile accidente, etc.) Pe scurt, sunt persoane care considera ca utilizarea prezervativului diminueaza placerea actului sexual.
Dar poate ar trebui sa intelegem mai bine ce implica aceasta notiune de „placere”. Este placerea sexuala o stare pur fizica sau ea este legata si de psihic? Ei bine, se pare ca desi componenta fizica joaca rolul predominant nu o putem ignora nici pe cea care tine de resorturile mult mai intime ale propriei noaste fiinte, respectiv cea care tine de psihic.
Dovada ca asa stau lucrurile sunt cazurile in care desi fizic nu avem nici o problema suntem incapabili de a resimti placere in timpul actului sexual datorita piedicilor de natura psihologica ce ne stau in cale (vezi unele cazuri de frigiditate).
Si atunci ce este de facut?
Placerea sexuala: o problema de atitudine?
Dar ce este o atitudine? O atitudine reprezinta in linii mari modul in care ne raportam la o anumita problema. Astfel, daca pornim de la inceput cu ideea ca prezervativul pe care suntem pe cale sa il folosim va avea ca efect diminuarea placerii pe care o resimtim, ei bine, atunci avem toate sansele ca lucrurile sa se intample chiar asa. Si reciproca este si ea valabila. In fond, conteaza foarte mult ce insemna pentru noi acest prezervativ si cum ne raportam la el. Deci, conteaza atitudinea fata de el. De exemplu, daca invatam sa vedem in el un mijloc de a ne proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala ( singurul mijloc ) atunci cu siguranta ca dintr-o data ni se va parea mult mai atractiv decat inainte. La fel si ca metoda de contraceptie. Oare cum se va simti o femeie in timpul unui contact sexual neprotejat, stiind ca acel contact ii poate aduce cu sine o sarcina pe care nu si-o doreste? Si cum s-ar simti aceeasi femeie daca ar utiliza un prezervativ salvator?
Bineinteles ca lucrurile difera de la caz la caz. Depinde cu cine avem contact sexual, ce ne asteptam de la el, etc. Dar oricum, este important sa retinem ideea ca modul in care privim acest prezervativ ne influenteaza intr-un mod subtil nivelul de satisfactie sexuala.
Un alt element care intra in joc si care de multe ori are o influenta majora asupra deciziei de a utiliza sau nu un prezervativ este modul in care priveste si partenerul utilizarea sa. Din pacate, de foarte multe ori se intampla ca desi femeia si-ar dori sa utilizeze un prezervativ sau cel putin nu ar avea nimic impotriva sa sa se ajunga in final la situatia in care contactul sexual are loc neprotejat pentru ca partenerul a refuzat prezervativul. Aceata este una dintre situatiile tipice de neglijenta, in care un astfel de comportament nu numai ca ii supune pe ambii parteneri riscului bolilor cu transmitere sexuala de care este posibil ca nici persoana in cauza sa nu stie in acel moment (deci infectarea este neintentionata) dar apare riscul unei sarcini nedorite si implicit al unui avort, risc ce priveste cel putin din punct de vedere al repercursiunilor fizice in primul rand femeia. Si atunci ce e de facut? Este mai bine sa nu utilizam un prezervativ ca nu cumva sa il deranjam pe partenerul nostru (caruia de altfel ii este mult mai comod un contact sexual fara prezervativ) sau este momentul sa ne impunem, si asta nu numai de dragul de a o face ci bazandu-ne pe niste argumente logice? Asa cum spune si o zicala veche: „este mai usor sa previi decat sa tratezi”.
Trebuie deci sa retinem faptul ca prezervativul constituie o piedica in calea placerii sexuale doar in masura in care mental ii permitem acest lucru.