Respiratia neplacuta se datoreaza unor compusi volatili ai sulfului, produsi prin descompunerea de catre flora microbiana a resturilor alimentare de pe suprafata dintilor, a limbii, precum si din alte locuri retentive aparute in urma patologiei dentare: cariile simple sau complicate, gingivale (pungile false din inflamatia gingivala) sau parodontale, ale osului de sustinere a dintelui (pungile parodontale adevarate, manifestate printr-o carie osoasa).
Halena mai apare si in gura uscata (xerostomie, adica o scadere a fluxului de saliva, mijlocul prin care sunt „spalate” resturile alimentare). Uscaciunea gurii apare consecutiv respiratiei cu gura deschisa din anumite anomalii dento-maxilare, obstructii nazale, precum si din cauza administrarii unor medicamente sau a unor afectiuni ale glandelor salivare
O alta cauza este lipsa igienei protezelor mobile – acestea trebuie spalate in fiecare seara cu peria de unghii si sapun. Mirosul neplacut al gurii poate trada o sinuzita, amigdalita,o inflamatie a gatului sau pulmonara, gastro-intestinala, deficit de vitamina C .
Tratament pentru miros urat din gura
Este recomandat gargară de trei ori pe zi cu ceai de salvie, călduţ , precum şi picături de ulei de ienupăr, amestecate cu apă stătută şi băute o dată pe zi, înghiţitură cu înghiţitură.
Dr. german Rudolf Breuss : recomandă ceai de pelin, o ceaşcă pe zi, vreme de 3-5 săptămâni, o priză de pelin se opăreşte 3 secunde cu o cana de apă clocotită. Se lasă să se răcească, se bea înghiţitură de înghiţitură. Pelinul combate afecţiunile stomacului, una dintre posibile cauze ale mirosului urât.