Aromoterapie fara masaj… nu se poate! Stare de bine sau eliberare de stres si dureri, fara masaj… nu se poate! Garantat!
De ce masaj?
Partea de aromoterapie nu face decat sa intareasca efectele placute ale masajului, prin patrunderea anumitor uleiuri esentiale in piele, cele mai folosite fiind: bergamota, camforul, eucaliptul, geraniumul, lavanda, maghiranul, menta, musetelul si rozmarinul.
DURERI DE CAP
Intotdeauna incepe prin a apasa cu 2-3 degete locurile dureroase de pe oasele craniului, cate 5-6 secunde, apoi cu toata palma, 10 secunde, de cate 3 ori.
Netezeste-ti apoi scalpul cu degetele de la ambele maini, simultan, de la frunte spre ceafa, alternand miscarile liniare cu cele circulare, blande si repetate.
Maseaza cu pulpa degetului aratator acel punct „O” situat exact in fata radacinii pavilionului urechii, spre obraz, insistand pentru 2-3 minute, cu miscari usor circulare.
Preseaza apoi cu degetele niste puncte imaginare situate exact pe crestet, pe linia mediana, de la frunte catre ceafa. Imagineaza-ti ca mai ai doua linii paralele cu prima, formate tot din puncte, dar mai spre urechi. Dupa ce le-ai presat cu „indarjire” in sensul mentionat, frectioneaza-le energic cu o miscare „dute-vino”.
Pune apoi palmele pe crestet si incearca bland sa-ti misti pielea capului inainte-inapoi si dreapta-stanga, in serii de 5.
Termina prin a masa aria din zona cefei, unde se uneste craniul cu gatul, punand degetele sub marginea osului pe care il vei simti acolo. Este o arie dureroasa, asa ca vei folosi o presiune medie, masand nu numai insertia a 12 muschi, ci si 7 puncte de acupunctura. Se vor relaxa capul si gatul, iar durerile de cap sau tensiunea din ceafa se vor diminua considerabil.
DURERI DE DINTI
Apasa punctat pe marginea mandibulei, pe aceeasi parte cu dintele dureros, de la mijlocul mentonului pana la lobul urechii;
Continua prin a apasa puternic cu 3 degete pe tampla, cate 5 secunde, si in fata pavilionului urechii, in punctul „O”, un minut.
Folosind tot 3 degete, apasa mai mult timp, cam 10-15 secunde, acea portiune de obraz care e deasupra dintelui dureros, apoi maseaza circular, cu aceeasi intensitate, 5 secunde. Repeta succesiunea acestor presiuni de 5 ori si durerea va ceda treptat.
GAT INTEPENIT …CA „DE LUP”
Pozitii incomode, inclusiv la calculator sau birou, incercarea de a ridica ceva greu, exces in „utilizarea” decapotabilei sau a aerului conditionat „centrat” pe ceafa ta – toate sunt posibilitati comune de ajuns in postura mai sus mentionata, miscarile de masaj trebuind sa atinga in acest caz si muschii afectati din profunzime, nu numai pe cei vizibil contractati de la suprafata.
Mai intai localizeaza, apasand usor si punctiform, zonele cele mai dureroase. Insista cu presiuni circulare pana cand durerea se atenueaza, apoi alege cele doua linii paralele cu coloana vertebrala cervicala si preseaza masa musculara incepand de la craniu spre umeri.
Alterneaza presiunile cu mangaieri blande, de la gat spre umeri, apoi reia presiunile ca si cum ai vrea sa intri practic cu pulpa degetelor in muschii contractati.
Nu exagera cu automasajul si apeleaza la un „binevoitor” care sa reia cu mai multa eficienta miscarile pe care i le sugerezi!
Efectueaza in final, lent, cateva miscari de flexie-extensie si rotatii ale capului, apoi ridicari-coborari si rotiri de umeri, inspira si expira adanc de 3 ori si… continua!
DURERE DE STOMAC
Medical i se spune gastralgie, „nemedical” ai provocat-o sarind peste mese, exagerand cu tigarile, cafeaua sau tot felul de chipsuri mai mult sau mai putin gustoase, „asezonate” din plin cu bauturi carbogazoase!
Incepe prin a masa usor, circular, cu toata palma, regiunea din jurul ombilicului, crescand treptat „raza” mangaierilor. Apasa apoi cu cate 2-3 degete trei puncte situate pe linia mediana, de la stern la ombilic, revenind de trei ori, cate 5 secunde de fiecare punct. Continua apasarile de cate 5 secunde pe punctele aflate pe linia de sub marginea inferioara a coastelor, spre dreapta si spre stanga, in acelasi timp.
Mentine palmele suprapuse, in presiune usoara, pe locul cel mai dureros, timp de 5-10 secunde.
Ultima recomandare este sa apesi cu indexul si mediusul, insistand circular, un punct situat pe muschiul trapez stang, exact acolo unde se formeaza unghiul dintre linia de contur a gatului cu cea a umarului stang.
„TENSIUNI… IN CUPLU”
Aaa, a venit timpul sa recunosti ca ceva nu mai merge ca inainte. Nici macar nu mai merge! El e cu gandul in alta parte, nu te aude, ba de multe ori nici nu te vede. E cazul sa apelezi la alte… organe senzoriale, sigur, nasul si pielea!
„Bruscheaza-i” olfactivul cu bergamota sau ylang-ylang si, pe nepusa masa, dupa ce iese de la dus, propune-i, pe un ton „rece si profesional”, o reducere la o sedinta de masaj extemporanee, una scurta, ca stii ca „nu are timp” si l-ai vazut „ca nu e binedispus”. Faci reducere, TOTUSI!
Pune-l cu fata in jos si incepe sa-i masezi cu miscari de mangaiere talpile si gleznele, 2-3 minute, apoi tot spatele, insistand cu framantari pe omoplati si umeri, iar cand crezi ca incepe sa se relaxeze si… sa-i vina alte idei, cu pumnii semiinchisi aplica-i lovituri usoare pe tot spatele, pe zonele musculoase… Tapotament se numeste si este o manevra energizanta, ca doar arata obosit si fara chef. Treci din nou la mangaieri si desprinde-te, scuzandu-te ca a durat si nu vroiai sa-l retii „atat de mult”… cu fleacuri. Poate-poate…
P.M.S. (premenstrual sindrome)
Problema serioasa, te inteleg, care nu poate fi ameliorata decat in doua etape: localizarea zonelor reflexogene si masajul propriu-zis.
Localizari
Glanda hipofiza – „pernuta” pulpei degetului mare de la picioare.
Glanda tiroida – ” pernuta” de la baza degetului mare de la picior.
Uterul – un punct situat pe partea interna a gleznei, la jumatatea distantei de la „varful” de sprijin al calcaiului la maleola interna (proeminenta aceea osoasa de pe partea interna a gleznei).
Ovarele – un punct pe care il gasesti la fel ca pe anteriorul, dar pe partea externa a gleznei;
Trompele – o „banda” de un deget latime, suprapusa pe plica de flexie a gleznei, cand ridici laba piciorului de pe sol.
Masajul
Incepe sa netezesti usor cu degetele toate aceste zone, pe rand, incepand de la glezna spre degetul mare, la ambele picioare; apasa punctiform si circular pe fiecare punct amintit, insistand bland acolo unde este cel mai dureros, cate 5-6 secunde, de trei ori pentru fiecare picior.
Termina cu neteziri si efectueaza in final cate 10 miscari de flexie / extensie si rotiri ale gleznelor, in ambele sensuri.