Evident, fumatul, alcoolul, noptile nedormite si viata dezordonata nu ne vor conduce niciodata la cresterea performantelor intelectuale. O conditie de baza in acest sens este evitarea pe cit posibil a stresului, a oboselii si impletirea armonioasa si echilibrata a activitatii intelectuale cu cea fizica (exercitii de respiratie, exercitii fizice, plimbari in aer curat, activitati casnice placute).
Un alt factor care influenteaza in mod deosebit evolutia noastra din punct de vedere intelectual este alimentatia. Excesul de mincare nu face decit sa oboseasca organismul, consumind energia pentru digerare. De asemenea, se spune ca mincarea bine mestecata este pe jumatate digerata. Cu cit mincarea este mestecata mai mult, cu atit este ajutat mai mult organismul, folosind energia lui in alta directie. Marele dusman al sanatatii il reprezinta grasimile din alimente, in special cele care nu se vad (cum ar fi cele din mezeluri). Ele conduc la cresterea colesterolului, la ateroscleroza si multe alte boli. Este bine deci ca grasimile animale (unt, untura) sa fie inlocuite, in mare masura, cu uleiuri vegetale (dar si acestea nu trebuie consumate in exces).
Sursele naturale din cereale integrale, orez nedecorticat, cartofi, chefir Vitamina C contribuie la cresterea coeficientului de inteligenta, favorizind producerea transmitatorilor nervosi. Iodul mareste capacitatea mentala. El se gaseste in ceapa, usturoi, toate alimentele de origine marina, praz, varza.
Zincul asigura vioiciunea mentala. Alimente bogate in zinc: carne, ficat, peste, germeni de griu, drojdie de bere, seminte de dovleac, oua, mustar.
Fosforul este necesar pentru transmiterea impulsurilor nervoase. El se gaseste in peste, carne de pui, cereale integrale, oua, nuci, seminte, radacina de telina.
Acidul folic sporeste capacitatea de concentrare printr-o mai buna excitatie la nivelul creierului. Dintre alimentele care il contin, se remarca: germenii de griu, spanacul, semintele de floarea-soarelui, produsele lactate, avocado.
Acidul glutamic sau L-glutamina, care se gaseste in carne, sunca, salam, atenueaza oboseala si dezvolta inteligenta. L-glutamina imbunatateste coeficientul de inteligenta (chiar si la copiii retardati mintal), reprezentind unul dintre compusii care hranesc creierul. Atunci cind creierul nu are o cantitate suficienta de L-glutamina, pot aparea mici leziuni la nivel cerebral.
Vitamina B1 (tiamina) este cunoscuta si sub denumirea de vitamina performantelor intelectuale, deoarece are efecte benefice asupra sistemului nervos, asigurind cresterea randamentului intelectual. Vitamina B6 imbunatateste functiile mentale, ajutind si la producerea de transmitatori nervosi.
Vitamina B12 sporeste capacitatea de invatare, in special in privinta asimilarii de material nou. Deficitul de B12 poate duce la unele boli mintale. Trebuie remarcat faptul ca dozele mari de vitamina B complex influenteaza coeficientul de inteligenta (chiar si in cazul copiilor retardati mintal).