Gastrita reprezinta o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei gastrice. Aceasta inflamatie duce la aparitia de leziuni ce pot avea o evolutie variabila, de la autocicatrizare pina la complicatii grave cum ar fi hemoragia sau perforatia.
Ce trebuie sa maninci?
Regimul alimentar ulcerul gastric trebuie ţinut pe perioade lungi (luni). Mesele trebuie luate la intervale regulate, recomandate fiind 4-6 mese pe parcursul zilei. Pentru a evita senzaţia de balonare, bolnavul trebuie să consume alimente uşoare şi nu trebuie să bea apă în timpul mesei. În plus, alimentaţia bolnavului trebuie să fie variată, în funcţie de nevoile bolnavului.
Alimente ce trebuie evitate în caz de gastrită:
– brânzeturile fermentate
– maioneza, sosuri, prăjeli, icre
– carnea de porc, grăsimea, carnea conservată
– ciocolata
– cafeaua
– legumele uscate
– condimente (piper negru, boia iute, ardei iute, hrean, muştar, murături, oţet etc.)