Cat de importante sunt fructele si legumele in alimentatie? Raspunsul il cunosc aproape toti, insa, cu parere de rau, nu toti respecta acest sfat bun.
Cercetatorii americani au realizat un top al primelor 10 alimente care contribuie la buna functionare a organismului si la mentinerea starii de sanatate:
– Rosiile, bogate in pigment rosu – lycopen, scad cu 40% posibilitatea aparitiei cancerului de prostata.
– Nucile ajuta la diminuarea nivelului colesterolului si reduc riscul bolilor cardiovasculare.
– Soia, bogata in isoflavonoide, ajuta la pastrarea densitatii oaselor si la o functionare optima a sistemului cardiovascular. Folosita in dieta curenta, soia scade riscul bolilor de inima, previne aparitia cancerului de diverse tipuri si intarzie aparitia osteoporozei.
– Strugurii fluidizeaza sangele, elimina cheagurile si reduc astfel riscul de accidente vasculare cerebrale.
– Fulgii de ovaz consumati zilnic aduc un aport de fibre in organism, reduc nivelul colesterolului in sange si asigura buna functionare a inimii. Bogate in pigmenti antioxidanti, afinele intarzie efectele imbatranirii si ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar.
– Portocalele protejeaza organismul impotriva cancerului si a accidentelor cerebrale. Varza, bogata in acid folic si potasiu, previne aparitia congestiilor cerebrale si a cancerului.
– Semintele de in, care contin grasimi omega 3, inhiba dezvoltarea cancerului la san si ajuta organismul in procesele antiinflamatorii. Usor de preparat si foarte gustoase, aceste legume sunt un adevarat izvor de sanatate.
– Studiile au aratat ca daca mancati regulat broccoli, riscul de a va imbolnavi de cancer la colon sau de a dezvolta cancer la san scade considerabil. Pentru o viata sanatoasa, dieteticienii recomanda consumarea de fructe, legume si seminte, in mod regulat. Incercati ca macar o data pe saptamana sa nu va lipseasca broccoli din farfurie.
Aveti grija de sanatatea dumneavoastra!!!
Tags: alimentatie fructe legume sfaturi sanatate