Una dintre deciziile dificile cu care o femeie poate fi confruntata de-a lungul vietii sale este cea referitoare la intreruperea unei sarcini.

Desi in zilele noastre exista o sumedenie de mijloace de contraceptie, unele dintre ele foarte eficiente, iar accesibilitatea acestora este relativ ridicata, un numar mare de femei recurg anual la intreruperea de sarcina pentru a scapa de o sarcina nedorita. Desi un vechi proverb spune ca este mai usor sa previi decat sa tratezi, iata ca uneori esti pus in situatia in care nu ai prevenit la timp si tot ce iti ramane de facut este sa iei o hotarare in situatia data.

Factori implicati in luarea unei astfel de decizii

Dar de ce oare este o astfel de decizie atat de dificila?
Un prim factor implicat este cel legat de modul in care este perceputa respectiva sarcina. Astfel, exista cazuri in care cuplul stie sigur ca nu isi doreste un copil sau cel putin cu siguranta nu la momentul respectiv. Ei bine, acesta este un caz fericit. Dar ce ne facem atunci cand aceasta convingere lipseste? Ce ne facem in cazurile in care instinctul matern si de ce nu si cel patern isi spun cuvantul, inclinand spre decizia de a avea un copil in timp ce ratiunea si conditiile concrete de viata se opun? De cine sa ascultam? Si mai mult decat atat, daca unul dintre parteneri isi doreste acel copil iar celelalt nu?

Un alt aspect care intervine este cel legat de faptul ca in cele mai multe cazuri o intrerupere de sarcina este perceputa ca fiind o manevra invaziva, nu doar din punct de vedere fizic, ci si psihic, un act prin care ne este invadata intimitatea, aproape un viol. Si, ca si cand asta nu ar fi de ajuns pentru a ne simti vulnerabile intervine acum si poate cel mai mare inamic al nostru intr-un astfel de moment: sentimentul de vinovatie. Trebuie sa acceptam faptul ca, indiferent daca ne consideram sau nu persoane religioase, indiferent daca imbratisam sau nu ideea Judecatii de Apoi, notiunea de Dumnezeu si cea de pacat sunt adanc inscrise in fiinta noastra, fie chiar si numai la nivel inconstient. Luarea unei vieti este considerata de religie ca fiind un pacat groaznic iar multe femei considera ca prin efectuarea unei intreruperi de sarcina fac tocmai acest lucru. Tocmai de aceea, in general ascund o astfel de dedcizie si nu vorbesc despre ea, pentru a nu fi judecate de cei din jur si pentru a nu scadea in ochii acestora

Combinand toate acestea cu teama de posibilele complicatii fizice obtinem in linii mari tabloul femeii care se hotaraste sa recurga la o astfel de solutie: este o fiinta speriata, chinuita mai mult sau mai putin de sentimente de culpabilitate, nemultumita de propria persoana, fie chiar si numai pentru faptul ca a ajuns in aceasta situatie si nu a stiut sa o previna. De aceea, este lesne de inteles de ce este greu sa iei o astfel de hotarare si mai ales de ce ai nevoie de suport din partea celor apropiati pentru a face fata unei astfel de situatii.

Ce este de facut?

Primul lucru care trebuie inteles, mai ales de catre partenerii nostri, este faptul ca responsabilitatea unei astfel de decizii nu trebuie sa cada doar pe umerii femeii, ci ea este comuna. Asadar, chiar daca prin natura lucrurilor, din punct de vedere fizic femeia este cea care poarta sarcina, din punct de vedere psihic si al responsabilitatii, ea apartine amandurora. Dat fiind acest lucru este ideal ca decizia de a intrerupe o sarcina sau de a o duce la capat sa fie o decizie comuna, acceptabila pentru ambii parteneri.

Mai mult decat atat, trebuie analizate cu multa luciditate conditiile de viata ale cuplului respectiv, posibilitatile de moment ale acestuia.

Sunt ele oare suficiente pentru a asigura cele necesare unui copil?

Suntem noi ca si cuplu dispusi sa oferim unui copil rezervele noastre materiale, de timp si energie?

Permite starea de sanatate a femeii ducerea la termen a unei sarcini?

Exista in familie antecedente ale unor boli cu transmitere ereditara si daca da, atunci suntem dispusi sa ne asumam riscul de a transmite genele purtatoare copilului nostru?

Iata doar cateva dintre intrebarile care se ridica in momentul in care femeia ramane insarcinata, iar in functie de raspunsurile obtinute fiecare cuplu decide ce are de facut. Nu exista o „reteta” generala, fiecare decide in functie de situatia sa.

Oricum, ceea ce este important de subliniat este ca intr-un astfel de moment femeia este mult mai vulnerabila decat de obicei si ea necesita o atentie speciala din partea partenerului sau si a celor apropiati, in masura in care si acestia cunosc situatia respectiva Suportul afectiv si sentimentul ca este acceptata asa cum este ea, cu parti bune si parti rele reprezinta nevoi pe care o femeie le resimte in astfel de momente.

Mai mult decat atat, decizia luata are implicatii pentru partenerii cu care vor trebui sa traiasca toata viata, asadar este important ca ea sa fie acceptabila pentru ambele parti, nu impusa in mod autoritar de catre unul celuilalt.


 
Da ne like pe Facebook
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont