Iarna este un anotimp perfect pentru a te putea bucura de beneficiile diverselor ceaiuri. Acestea nu se beau doar pentru a te incalzi sau pentru gustul lor bun. Sa nu uitam ca ele iti ofera puterea lor si te ajuta in dieta sau te ajuta la ameliorarea diverselor afectiuni pe care le ai. De asemenea, poti sa previi aparitia altora. Astfel, ceaiurile, si, dintre ele, cu precadere ceaiul verde, pot fi tovarasi de nadejde pe tot parcursul anului!
Chiar daca este foarte cald, iti prinde bine sa bei din cand in cand cate o ceasca de ceai. Aceasta nu este o extravaganta ci te hidrateaza, te purifica si te ajuta cu diverse substante. Unul dintre preferatele mele, in materie de ceaiuri, este chiar ceaiul verde. Nu neaparat pentru gustul sau (aici s-ar gasi multe ceaiuri care mi se par mai apetisante), cat pentru faptul ca pun in balanta beneficiile pe care organismul meu le obtine in urma consumului acestui tip de ceai. Sa vedem, impreuna, despre ce este vorba.
Ce este ceaiul verde?
Ceaiul verde se obtine din planta clasica de ceai, si anume Camelia sinensis. Totusi, exista diferente fata de celalate produse care se vand sub titulatura de ceai. Este vorba despre procesul natural de fermentatie, care este oprit la un anumit moment. Dupa ce sunt culese, frunzele sunt trecute prin abur, apoi sunt uscate si rulate, impiedicandu-se astfel fermentarea. Planta de ceai, Camelia sinensis, cu varietatile sale care sunt folosite astazi, creste in circa 50 de tari, dintre care cele mai faimoase sunt India, Sri Lanka, Kenya si China. Ceaiul se poate obtine din muguri sau din frunze, este format din frunze intregi sau doar din franturi (in care caz are o calitate scazuta, ceea ce face si ca pliculetele de ceai sa fie vandute la preturi mai mici in comparatie cu produsele vandute in cutii). Numarul de frunzulite de pe ramurile culese (doua sau trei), dar si anotimpul recoltarii au si ele importanta lor in determinarea calitatii unui ceai.
Ceaiul verde este cunoscut si sub alte denumiri care vorbesc despre proprietatile sale, si anume ca ceai nefermentat sau ceai virgin.
De unde vine?
Ceaiul verde este popular in China si in Japonia, dar a patruns si in tari care, in mod traditional, erau consumatoare de ceai negru. Se spune despre chinezi ca ar fi fost primii care au folosit ceaiul, iar despre China ca este tara unde se gasesc cele mai multe varietati de ceai. Cele mai putin trecute printr-un proces tehnologic sunt frunzele de ceai alb, urmate de cele ale ceaiului verde, pentru a putea fi pastrat pentru mai mult timp. Ceaiul a avut intotdeauna un rol important in cultura asiatica, fiind ridicat la rangul de simbol si apreciat pentru calitatile sale curative si economice. Atat sistemul de scriere japonez a fost influentat, din vechi timpuri, de cultura chineza, cat si sistemul de traditii, care a preluat servirea ceaiul si a transformat-o intr-o arta traditionala.
Tags: ceai ceai verde