Din punct de vedere al evolutiei, gastritele pot fi acute sicronice. Tratamentul dietetic al unei gastrite acute consta in primulrand din restrangerea alimentatiei.

Gastrita

Ai voie carne fiartă

Poţi consuma carne fiartă de pui, de vită sau de porc şi rasol de peşte. Sunt recomandate şi făinoasele albe şi mămăliga, pe care trebuie să o fierbi foarte bine. De asemenea, ai voie să mănânci brânză dulce de vaci, caş proaspăt, lapte şi ouă fierte moi. Foarte indicate sunt supele de zarzavat strecurate şi piureurile sau sufleurile de legume, cum ar fi dovlecei, cartofi ori morcovi. Sunt permise şi sucurile sau compoturile din fructe dulci, iar la desert poţi alege frişcă, budincă de făinoase sau prăjituri cu brânză de vaci. Zahărul trebuie consumat cu moderaţie, putând fi înlocuit cu miere. Uleiul vegetal, margarina nesărată şi untul proaspăt pot fi incluse în dietă.

Evită grăsimile şi condimentele

Este indicat să eviţi pâinea proaspătă, mai ales dacă este caldă, precum şi carnea grasă sau afumată, pielea de pui, peştele gras, mezelurile, conservele, vânatul, tocăturile şi prăjelile. Legumele tari, bogate în celuloză, cum sunt ceapa, usturoiul, castraveţii, varza, ardeiul, conopida, ţelina, ridichiile, fasolea sau mazărea sunt şi ele contraindicate. Mai trebuie evitate murăturile, brânzeturile fermentate, sărate şi ouăle prăjite sau cele fierte tari. Citricele se încadrează şi ele pe lista alimentelor nepermise, precum şi nucile, migdalele, alunele sau fisticul. Untura, slănina, untul sărat şi, în general, grăsimile prăjite, dar şi aluaturile dospite, bomboanele, prăjiturile de cofetărie, dulceaţa şi gemul trebuie excluse cu desăvârşire din dieta ta. De asemenea, limitează consumul de alcool şi de cafea. Este bine să eviţi şi apa minerală şi băuturile prea reci sau prea fierbinţi.

Mănâncă puţin şi des!

-Alimentaţia în caz de gastrită presupune, în primul rând, consumul de alimente uşoare, necondimentate şi cât mai naturale, fără aditivi.

-Prepară mâncarea doar prin fierbere sau la grătar.

-Pentru a evita încărcarea stomacului, este bine să mănânci puţin şi des (5-6 gustări pe zi) şi să mesteci alimentele pe îndelete.

-Întotdeauna încearcă să iei masa într-un cadru liniştit, pentru că stresul îngreunează digestia şi favorizează apariţia arsurilor şi a balonării.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont