Rezultatele unui studiu efectuat la Universitatea Tufts din Boston, SUA, au reînnoit interesul privitor la rolul vitaminei C în prevenirea cataractei. Astfel, s-a constatat că un grup de femei care au luat suplimente de vitamina C timp de 10 ani sau mai mult au experimentat o reducere a riscului de cataractăcu până la 77%. Cele mai bune rezultate au fost obţinute de femeile (cu vârsta cuprinsă între 56 şi 71 ani) care au luat 400-800 mg zilnic.
Nu este limpede în ce mod vitamina C împiedică apariţia cataractei. Cataracta desemnează pierderea transparenţei cristalinului (lentilei) ochiului.
Deşi studiul a evidenţiat o legătură strânsă între consumul de vitamina C şi prevenirea cataractei, prudenţa este totuşi bine-venită. Sunt necesare şi alte studii pentru a se vedea dacă este vorba de o legătură directă. Folosirea suplimentelor de vitamina C în doze de 400-800 mg/zi este în general lipsită de riscuri, deşi la persoanele care au un istoric de litiază renală vitamina C poate contribui la formarea calculilor renali. De asemenea, nu se recomandă folosirea suplimentelor cu vitamina C la persoanele care suferă de hemocromatoză (depunere de fier la nivelul ficatului), datorită faptului că vitamina C creşte absorbţia fierului.
Mult mai sigur şi la fel de eficientă este folosirea fructelor şi legumelor proaspete, bogate în vitamina C. Vă recomandăm în special merele, citricele, pătrunjelul şi măceşele.