Rezultatele unui studiu efectuat la Universitatea Tufts din Boston, SUA, au reînnoit interesul privitor la rolul vitaminei C în prevenirea cataractei. Astfel, s-a constatat că un grup de femei care au luat suplimente de vitamina C timp de 10 ani sau mai mult au experimentat o reducere a riscului de cataractăcu până la 77%. Cele mai bune rezultate au fost obţinute de femeile (cu vârsta cuprinsă între 56 şi 71 ani) care au luat 400-800 mg zilnic.

Nu este limpede în ce mod vitamina C împiedică apariţia cataractei. Cataracta desemnează pierderea transparenţei cristalinului (lentilei) ochiului.
Deşi studiul a evidenţiat o legătură strânsă între consumul de vitamina C şi prevenirea cataractei, prudenţa este totuşi bine-venită. Sunt necesare şi alte studii pentru a se vedea dacă este vorba de o legătură directă. Folosirea suplimentelor de vitamina C în doze de 400-800 mg/zi este în general lipsită de riscuri, deşi la persoanele care au un istoric de litiază renală vitamina C poate contribui la formarea calculilor renali. De asemenea, nu se recomandă folosirea suplimentelor cu vitamina C la persoanele care suferă de hemocromatoză (depunere de fier la nivelul ficatului), datorită faptului că vitamina C creşte absorbţia fierului.

Mult mai sigur şi la fel de eficientă este folosirea fructelor şi legumelor proaspete, bogate în vitamina C. Vă recomandăm în special merele, citricele, pătrunjelul şi măceşele.


 
Da ne like pe Facebook
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont