Incepem o noua serie de articole ce are ca scop analiza si prezentarea personalitatilor dificile si a relatiilor cu persoanele de acest tip. Ehe!

Ce ne facem insa atunci cand o „iubita” colega ne „smulge” din mana proiectul mult visat, ne fura ideile si le prezinta sefei sau sefului, cu mai mult aplomb, doar pentru ca arata intotdeauna sigura pe ea, e provocatoare, fiind specialista in arta seductiei, indiferent de sexul „victimei”. Bineinteles ca in 95% din cazuri astfel de fiinte nu au abilitatile de baza necesare postului pe care il ocupa. Cum contracaram aceste „calitati” de care dispun acestea, care, pe langa faptul ca au permanent dorinta de a-i cuceri pe ceilalti, se joaca cu noi, osciland in relatii de la indiferenta, apatie, la profunda induiosare, dorinta de intimitate? Am creionat in frazele anterioare personalitatea histrionica. Sa vedem cum se caracterizeaza aceasta, pentru ca, daca cunosti „inamicul”, lupta e pe jumatate castigata. Peste tot in jurul nostru exista persoane care epateaza prin modul de a vorbi si de a se imbraca (in ultima vreme, parca tot mai multe).

Aceste persoane investesc mult timp si bani in imaginea lor, singurul scop fiind de a fi atragatoare, provocatoare, singurul lucru care pare sa conteze fiind impresia semenilor. Aspectul si comportamentul indivizilor cu aceasta tulburare sunt adeseori inadecvat de provocatoare sau seducatoare sexual. Comportamentul lor nu este adresat numai persoanelor fata de care individul are un interes sexual, afectiv sau afectivo-sexual, ci se manifesta intr-o gama larga de relatii sociale, profesionale, depasind ceea ce este adecvat contextului social. Specific personalitatiihistrionice este autodramatizarea, expresia exagerata a emotiilor. Dar emotiile lor sunt ca roua unei dimineti de vara, adica abia apar ca au si disparut. Pentru ca in urmatoarele clipe sa se reia circuitul innatura al emotiilor personalitatii histrionice. Din cauza acestei viteze de aparitie si disparitie, emotiile nu sunt niciodata resimtite profund.

Manifestarea excesiva a emotiilor ii deruteaza in primul rand pe noii colegi, pe care personalitatea histrionica ii incanta, cu entuziasmul, destinderea si chiar flirtul adresat lor. Chiar daca, initial, persoanele de acest gen fac o impresie buna colegilor si sefilor, timpul va rezolva problema. Asta deoarece, in spatele permanentei prospetimi afisate, nu prea mai este nimic, iar atunci cand trebuie muncit cu nadejde si perseverenta, defectele acestor personalitati incep sa-si iteasca bine capetele, strapungand valul primelor impresii. Dar, daca avem un sef prea ocupat pentru a-si da seama cine ii e necesar si cine nu, trebuie sa facem ceva pentru a avea linistea dorita si pentru a ne proteja interesele profesionale.

In primul rand, orice parere emit persoanele respective despre noi, nu trebuie sa ne afecteze, deoarece in ochii unei personalitati histrionice trecem de la statutul de erou la cel de infam sau invers, in doi timpi si trei miscari.

Cand suntem asaltati, bombardati cu tot felul de exagerari, dramatizari, trebuie sa ne oferim un ragaz, sa judecam la rece si abia apoi sa ajungem la niste concluzii pertinente. Chiar daca personalitatile histrionice sunt obositoare cu manifestarile lor, trebuie, din cand in cand, lasate sa se manifeste in limitele stabilite de noi, pentru ca, in caz contrar, se sufoca si fac o adevarata implozie psihica. De exemplu, ne putem manifesta compasiunea atunci cand ni se cere acest lucru (chiar daca nu este cazul, cu adevarat), iar apoi sa trecem la lucruri serioase, implicandu-le in realizarea proiectelor comune. Daca aveti, in schimb, barbati histrionici prin preajma, nu va lasati impresionata de tentativele lor de seductie.

Util este sa nu va induioseze prea tare hohotele de plans ale unui histrionic, care poate foarte bine sa reverse hohote de ras pentru exact acelasi motiv. Cea mai buna protectie fata de astfel de colegi este pastrarea unei anumite distante, prin comportamentul dumneavoastra mai retinut, daca nu, riscati sa va treziti in centrul atentiei. In cazul in care patronul sau seful este histrionic, e cam greu. Doar o mare putere de stapanire te mai poate salva. In astfel de cazuri trebuie sa apelezi la toate resursele tale si in momentele lui explozive sa te cufunzi in marea ta de liniste interioara, pana trece furtuna, constienta fiind ca nu e decat o furtuna intr-un pahar de apa.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont