Laptele reprezinta o importanta sursa de calciu. Este absolut necesar copiilor mici, si nu numai.

Substantele chimice care se gasesc in lapte

Un pahar de lapte poate conţine până la 20 de feluri diferite de analgezice, antibiotice şi hormoni de creştere. Potrivit Daily Mail o echipă de cercetători spanioli şi marocani au analizat mostre de lapte de vacă, de capră şi lapte matern şi au descoperit un adevărat „cockteil” de substanţe chimice folosite în prealabil pentru a trata animalele în caz de boală.

Cantitatea medicamentelor este însă prea mică pentru a fi nocivă corpului uman dar rezultatele arată cum diferite substanţele produse de oameni se pot regăsi în alimentele pe care le consumăm. Cele mai multe s-au regăsit însă în laptele de vacă, acesta conţinând o gamă variată de anti-inflamatori printre care şi acidul niflumic, mefenamic şi ketoprofen (în special folosite în cazul durerilor de cap şi de dinţi şi durerilor posttraumatice). Laptele de vacă mai conţine şi hormonul 17 beta-estradiol, o formă a estrogenului, un hormon sexual feminin, însă într-o cantitate extrem de redusă. În laptele matern s-au găsit urme de ibuprofen şi naproxen (analgezice) şi antibiotice.

Chiar dacă aceste medicamentele prezente în lapte nu afectează corpul uman, specialiştii spun că această metodă poate fi folosită pentru a analiza mâncarea înainte ca aceasta să ajungă pe rafturile din magazine şi pentru a demonstra oamenilor că nu este dăunătoare ci naturală, benefică organismului uman şi potrivită pentru consum.

Şi dacă studiul a fost efectuat pe lapte din zona Spaniei şi a Maroculul este extrem de probabil ca aceleaşi rezultate să fie descoperite şi în cazul laptelui din restul Europei. Anul trecut specialiştii de la Universitatea din Portsmouth au descoperit mai multe kilograme de peşte contaminate cu antidepresivul Prozac. Se pare că acesta ar fi ajuns în râuri prin sistemul de canalizare şi astfel a afectat peştii.

Printre alte substanţe de acest fel găsite în apă se numără cafeina, care se pare că supravieţuieşte procesului de tratare a apei, şi hormonii prezenţi în pilulele contraceptive care acţionează asupra peştilor masculi determinându-i să producă icre. Efectele antibioticelor şi ale medicamentelor pentru tensiune şi colesterol sunt şi ele studiate în toată lumea.

Principalele substanţe găsite în lapte

Acid niflumic Anti-inflamator, calmant
– Acid mefenamic Anti-inflamator
– Ketoprofen Anti-inflamator
– Diclofenac Anti-inflamator
– Phenylbutazone Anti-inflamator
– Florfenicol Antibiotic
– Estron Hormon natural
– 17β-estradiol Hormon sexual
– 17a-ethinylestradiol Hormon steroid
– Naproxen Anti-inflamator
– Flunixin Anti-inflamator
– Pyrimethamine Medicament anti-malarie
– Triclosan Medicament anti-fungic

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont