Imbatranim. E valabil pentru toti. Reactiile noastre in fata trecerii timpului insa difera. Daca pentru unii acesta este un aspect firesc, pentru altii a fi tanar e foarte important si „batranetea” un aspect extrem de deprimant pentru a nu lua masuri.

O distinctie importanta se face astazi intre imbatranirea intrinseca a pielii si cea extrinseca. Altfel spus, intre imbatranirea cronologica, inevitabila, care ni se intampla tuturor, si cea solara, supra-adaugata celei dintai, care apare la persoanele ce se expun radiatiei solare, strict pe zonele expuse. La modul general se poate vorbi despre imbatranirea solara ca despre o imbatranire accelerata sau precoce a pielii. Intre cele doua procese exista o serie de diferente, atat la nivel microscopic cat si pentru ochiul unui observator expert.

Discutiile despre efectul precis al diferitelor tipuri de radiatii nu se vor termina prea curand. Nu stim daca ultravioletele B sunt responsabile mai degraba de modificarile superficiale ale pielii, iar ultravioletele A au efecte predominant asupra structurilor profunde, asa cum sustin unii cercetatori. Poate ca aceasta nu este insa atat de important; putem insa evidentia o prima consecinta a celor de mai sus: protectia solara este o prima regula in prevenirea imbatranirii pielii. Perioada in care se considera ca soarele din abundenta este o binefacere pentru sanatate chiar a trecut. Astazi se recurge la fotoprotectie – sau la evitarea soarelui – pentru ca excesul inseamna fotoimbatranire si risc marit de cancer al pielii.

Explozia de tehnologii si accesibilitatea tot mai mare a acestora pentru tot mai multe ?bugete? a facut ca oferta de metode de combatere a efectelor trecerii timpului sa devina extrem de variata. Pana de curand concentrate doar asupra ridurilor, aceste metode au obiective astazi mult mai complexe, care se reflecta in formula celor trei R: reumplere, relaxare, refacerea suprafetei. Concret, se combina metode de injectare de substante pentru volumizare cu relaxarea musculaturii prin toxina botulinica si cu metode ce actioneaza asupra defectelor suprafetei pielii, de tipul ridurilor superficiale, cicatricilor etc. Intinerirea este realmente posibila, dar pentru a o obtine este necesara o baterie de interventii, care angreneaza aparatura sofisticata si personal ultra-specializat.

Totusi, cei care se angajeaza in proceduri foarte complexe pentru intinerirea pielii lor sunt putini. Este vorba desigur de costuri, dar si de modul de perceptie a ideii de intinerire: la noi barierele etice sunt uneori importante. O injectie cu toxina botulinica este diferita de un vaccin antigripal… si mai este vorba si de riscuri: o suprainfectie dupa un peeling sau aparitia de cicatrici hipertrofice care nu puteau fi prevazute pot induce modificari ireversibile ale pielii. si, la urma urmelor, si de comoditate: daca ar exista o crema pe care sa o aplicam singure, in siguranta, la noi acasa, si care sa faca tot ce fac procedeele chirurgicale grele, cate oare nu am folosi-o?

Dermatocosmeticele nu sunt pe acelasi plan de eficacitate cu metodele chirurgiei estetice, dar au de partea lor avantaje imbatabile: accesibilitatea, usurinta utilizarii, lipsa riscurilor majore inevitabile in orice procedeu invaziv. Care este asadar locul cosmeticelor anti-imbatranire In ansamblul metodelor existente? Nu exista o opozitie propriu-zisa intre chirurgia estetica si produsele dermatocosmetice. Nu cred ca vei renunta la periuta si pasta de dinti pentru ca exista proteze dentare. Dermatocosmeticele anti-imbatranire sunt concepute pentru ingrijirea zilnica a pielii, fie ca s-a recurs sau nu la metode mai agresive. Chiar si rezultatele obtinute prin aceste ultime mijloace necesita o actiune de intretinere, ceea ce ne aduce din nou la alegerea unui produs cosmetic adaptat.

Initial dirijate doar impotriva ridurilor superficiale, produsele din aceasta categorie sunt astazi din ce in ce mai active, iar paleta lor de efecte s-a largit, actionand si pe ridurile profunde, pe modificarile densitatii pielii, pe tonicitate si fermitate. De la un singur R din formula amintita (actiunea de refacere a suprafetei pielii), dermatocosmeticele au cucerit progresiv si celelate doua directii: reumplere si relaxare. Gasim acum in farmacii dermatocosmetice ce incorporeaza tehnologii foarte performante, cu actiuni care le mimeaza pe cele ale toxinei botulinice, sau chiar cu efect tip ?implant?, care stimuleaza sinteza de componente esentiale din structura pielii.
Care sunt criteriile cu ajutorul carora putem sa ne orientam intre produsele anti-rid?
Marcile comunica de maniera clara o suma de informatii foarte utile. Sunt de urmarit informatiile privitoare la ingredientele active si indicatiile precise ale produsului: acestea se afla desigur pe ambalaj, dar poti gasi informatii mai detaliate in materialele disponibile la punctul de vanzare sau in mass-media.
Esential pentru a putea alege un produs bun este sa stii care sunt tipurile de riduri tratate de produsul respectiv (ridurile de expresie, superficiale sau ridurile profunde), modul in care actioneaza ingredientele, varsta pielii pentru care produsul respectiv are actiune optima, adaptarea produsului la tipul tau de ten. Nu sunt de neglijat potentialele reactii adverse.

Urmatoarele caracteristici indica o toleranta buna: hipoalergenicitatea (risc de alergie redus comparativ cu cosmeticele obisnuite), non comedogenicitatea (produsul nu induce aparitia de puncte negre: foarte multe cosmetice obtureaza porii pielii, ceea ce duce la formarea de comedoane = puncte negre), testare dermatologica, testarea pe piele sensibila.
Daca te hotarasti sa folosesti un produs pe care nu l-ai mai incercat, o politica inteleapta ar fi sa incepi cu un esantion, astfel incat sa-i poti aprecia direct textura si toleranta. Nu vei putea insa obtine si indicatii asupra eficacitatii, care se instaleaza pentru cele mai multe produse dupa intervale mai lungi de utilizare.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont