Multa vreme, problema noastra a fost ce mancam.
Astazi ne punem intrebari noi si adesea nelinistitoare: cat sa mancam?, de unde sa ne procuram alimentele?, cum sa ne alcatuim hrana zilnica? Vom incerca mai intai sa analizam intrebarea de unde?
Pe tarabele din pietele romanesti apar in ultima vreme, de pilda, pe langa merele noastre, pe care le stim din copilarie, alte soiuri noi, din import, mai mari, mai spectaculoase, care par a nu se strica niciodata.
Tentati de aspectul lor, cumparam aceste fructe-minune, muscam cu pofta din ele si, surpriza, nu au nici cine stie ce gust, nici aroma. La fel se intampla cu strugurii, cu rosiile etc. Trebuie ca a fost o greseala, ne spunem, si repetam operatia cu un alt mar. Acelasi rezultat…
Bun venit in mileniul III, cu fructele sale ameliorate genetic! Intr-adevar, merele, morcovii, perele, strugurii modificati genetic nu au nici un gust, nu au nici suficiente minerale si vitamine, nici anumite enzime, nici zaharuri. Si cu toate acestea, daca reusiti sa ajungeti in Apus, le veti vedea in toate vitrinele.
Cat despre fructele si legumele noastre cu gust, naturale si sanatoase, ele se afla, din pacate, pe cale de disparitie, taranii care vand in piete renuntand tot mai mult la soiurile autohtone in favoarea semintelor de rosii turcesti, a soiurilor de cereale si fructe de import. (Ca sa verificati valabilitatea afirmatiilor noastre, muscati, comparativ, dintr-un mar de import si din unul din Arges sau Maramures.)
Din aceasta scurta relatare, decurge firesc si indemnul de baza in ceea ce priveste alimentatia: inapoi la natura! Inapoi la alimentele biologice, ingrasate cu balegar, si nu cu superfosfati. Inapoi la fructele si legumele autohtone, mai modeste ca infatisare, dar nemodificate genetic.
In plus: renuntati pe cat posibil la carne (care este tot mai plina de hormoni de crestere, antibiotice si substante de sinteza) si, mai ales, la produsele din import (carnea de „vaca nebuna” e in plina expansiune spre Est).
Daca s-ar face o statistica, am observa ca in nici o alta tara apuseana nu sunt atat de multe cazuri miraculos vindecate cu regimuri alimentare naturiste ca la noi.
De ce? Pentru ca din variate motive (unul dintre ele este chiar saracia, care are si partile ei bune), hrana noastra mai este in mare masura naturala, vie cu adevarat. Sa nu nesocotim acest dar.
Tags: alimentatie mancare sanatate