Incearca acum cele 4 metode care nu dau gres in a determina in mod corect grasimea corporala!
Pantalonii par mai stramti decat de obicei si cu siguranta te gandesti ca ai pus cateva kilograme in plus. Uneori te mobilizezi si faci miscare, alteori alegi o masura mai mare pentru haine. Dar care este punctul in care trebuie sa iti faci probleme legate de silueta? Vrei sa afli daca te incadrezi in limitele normale in ceea ce priveste masa de grasime corporala sau daca ai trecut limita? Incearca cele 4 metode eficiente pentru masurarea corecta a grasimii corporale!
Cantarul
PRO: Un studiu recent al cercetatorilor americani arata ca persoanele care se cantaresc in mod regulat tind sa se mentina in limitele unei greutati normale. Cantareste-te dimineata, o data sau de 2 ori pe saptamana, dupa ce ai iesit de la dus. Poti tine un jurnal al greutatii tale pe care sa il consulti la sfarsitul fiecarei luni. Daca greutatea ta variata cu +/- 2 kilograme, nu trebuie sa iti faci probleme, aceasta variatie este data de apa din organism si de toxinele retinute.
CONTRA: Stii foarte bine ca poti fi usoara, dar sa ascunzi sub haine celulita si grasime pe abdomen, coapse etc. La fel de bine, poti cantari mai mult atunci cand ai muschii tonifiati si esti in forma. Cu alte cuvinte, cantarul nu iti spune clar cata grasime ai in organism, ci cat cantaresti. Specialistii te sfatuiesc sa nu te mai gandesti atat de mult la numarul indicat de cantar, ci sa incepi in stil de viata activ, care sa nu tina cont de greutate, ci de tonus si de sanatate.
Indicele de masa corporala (IMC)
PRO: Indicele de masa corporala iti ofera, cu siguranta, mai multe informatii legate de grasimea corporala decat cantarul. Iata care este formula de calcul a IMC: Greutate (kg) / [Inaltime (m)]2
Valori
18,49 sau mai putin – Subponderal
intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala
intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal
intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)
intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)
40,00 sau mai mult – Obezitate morbida
CONTRA: IMC nu poate face distinctia intre masa musculara netonifiata (flasca) sau grasimea corporala. In plus, specialistii sunt de parere ca IMC poate fi eronat si poate indica mai multa grasime decat in realitate la persoanele cu masa musculara crescuta (culturisti, atleti, boxeri).
Circumferinta taliei
PRO: Este o metoda simpla si care in general nu da gres. Circumferinta taliei poate sa transmita semnale cu privire la obezitate si boli cardiovasculare, cu conditia sa tii o evidenta regulata: masoara-te la cel putin 3 luni si noteaza valorile. La sfarsitul fiecarui an, poti vedea cum ai evoluat.
Maximum 83cm in talie!
Studiile arata ca pesoanele care au multa grasime localizata in zona taliei si abdomen prezinta un risc mai mare de a suferi mai tarziu de diabet de tip 2 si boli cardiovasculare. O femeie nu trebuie sa aiba mai mult de 83 de centimetri in circumferinta taliei, pentru ca, pe langa aspectul inestetic si kilogramele in plus, este predispusa la boli de inima. 10 cm mai mult in talie sunt mai periculosi decat 20 de kilograme in plus. Pentru barbati, limita este de 101 cm.
Grasimi vs. masa musculara
Aceasta metoda este mult mai buna pentru cei care se apuca de o dieta si de sport. Atunci cand faci fitness si masa musculara creste, cantarul va arata mai mult. Insa circumferinta taliei iti va arata ca ai scapat de grasime si ai capatat de fapt masa musculara.
CONTRA: Cu toate ca este o metoda eficienta de a tine sub control greutatea, de a evita obezitatea si bolile cardiovasculare, nici macar 1% din populatie nu isi masoara in mod frecvent circumferinta taliei.
DEXA scans
PRO: metode foarte precise, ce presupun o scanare completa a intregului organism cu un nivel minim al radiatiilor. Aceste metode sunt folosite si pentru diagnosticarea osteoporozei.
CONTRA: Este o metoda costisitoare si nu este neaparat necesara. Daca reusesti sa combini cele 3 metode simple de mai sus, cu siguranta vei reusi sa te mentii in limitele normale!