Descoperirea unui nou mecanism utilizat de o bacterie pentru a infecta numeroase specii de plante ar putea sta la baza conceperii unor noi medicamente anti-cancer, potrivit unui studiu publicat in revista stiintifica Nature.
Robert Dudler, de la Universitatea din Zurich, Elvetia, si colegii sai au identificat un factor virulent la aceasta bacterie, numita „Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss)”, responsabila de aparitia unei mari varietati de boli ale plantelor, precum petele brune de pe fasolea obisnuita.
Tulpinile mutante ale bacteriilor devenite incapabile sa secrete acest factor virulent, siringolina A, au o capacitate redusa de a infecta plantele si de a se dezvolta. Cercetatorii au descoperit ca siringolina A actioneaza ca inhibitor de proteazom, elemente ale celulei insarcinate sa distruga proteinele nedorite.
Inhibitorii de proteazom constituie o clasa promitatoare de agenti anti-tumorali, potrivit autorilor studiului. Descoperirea noilor inhibitori de proteazom naturali, carora cercetatorii le-au dat numele de sirbactine, ar putea avea implicatii in dezvoltarea medicamentelor anti-cancer, spun autorii.
Acestia indica faptul ca si alte bacterii, dintre care unele patogene pentru om, ar fi capabile sa produca inhibitori din clasa sirbactine. Ar fi, astfel, cazul agentului melioidozei, bacteria Burkholderia pseumallei sau bacilul lui Whitmore, de la numele celui care l-a descris, in 1912.
Bacilul lui Whitmore este considerat o arma potential biologica. Transmisa pe cale aeriana sau cutanata, melioidoza este o grava infectie cu mortalitate ridicata. Endemica in Asia, frecventa bolii a crescut dupa tsunami-ul produs in 2004.
Tags: bacterie cancer plante