Soia este o planta de cultura din familia Leguminoase, subfamilia Faboideae. Din aceasta familie mai face parte fasolea, trifoiul sau lucerna. Boabele de soia joaca un rol important în industria alimentara, ele continand 39 % proteine, 17 % ulei.
In anul 2853 iHr., împaratul Chinei, Shennong, a proclamat 5 plante ca fiind sacre: orezul, graul, orzul, meiul si soia.
Datorita continutului sau bogat in antioxidanti, soia protejeaza vasele sangvine, previne ruperea arterelor, reduce incidenţa bolilor de inima si hipertensiunea si întareste sistemul imunitar.
Soia reduce riscul bolilor sistemului osos si al afectiunilor cardiovasculare, protejeaza articulatiile si rinichii, intareste sistemul imunitar datorita continutului ridicat de acizi grasi omega 3, acid alfa-linoleic, acizi grasi omega 6, proteine, fibre, minerale, vitamine (A, B2, B5, B6, C, D, E) si de acizi grasi nesaturati (care inlocuiesc colesterolul nociv).
De asemenea, s-a constatat ca o dieta saraca in grasimi si colesterol, dar cu un adaos zilnic de 25 g de proteine din soia poate reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Albuminele din soia spre deosebire de cele din carne nu contin baze purinice care duc la podagra.
Valoarea biologica a albuminelor din semintele de soia este in medie de 96 la suta. Acestea sint digerabile in proportie de 91 la suta. Albuminele din soia ca izvor de fier nu ramin mai prejos in ceea ce priveste asimilarea fata de mult pretuitele albumine de origine animala, pentru ca 80 de procente din fierul din soia sint accesibile din punct de vedere biologic.
Capacitatea de a absorbi foarte multa apa a boabelor de soia (un gram de boabe absoarbe pina la 6 grame de apa) face ca aceasta sa fie foarte pretuita in alimentatia bolnavilor suferinzi de afectiuni ale stomacului sau intestinului, aceia care au nevoie de produse care sa nu afecteze mucoasa intestinala.
Continutul ridicat de lecitina din soia (in medie 2 la suta) contribuie la scaderea nivelului colesterolului si zaharului in singe, la curatarea peretilor vasculari, la imbunatatirea proceselor metabolice. Pentru comparatie: lecitina in oua se gaseste in proportie de 3,7 la suta, in carne – 1,1 la suta, in faina de griu – 0,06 la suta. Un continut ridicat de lecitina exista si in depunerile care apar atunci cind pastrati mai mult timp uleiul de soia. Lecitina este una dintre descoperirile miraculoase ale stiintei contemporane despre alimentatie. Persoanele care folosesc soia frecvent in alimentatie sufera destul de rar de afectiuni cardiovasculare.
In farmacologie soia este folosita ca materie prima pentru fabricarea preparatelor care imbunatatesc activitatea cerebrala si chiar pentru tratarea diabetului.
Se recomanda ca in fiecare zi sa se foloseasca nu mai putin de o lingura de boabe de soia. Acestea trebuie fierte o perioada destul de mare de timp, pentru a-si pierde proprietatile care ar putea impiedica digestia.
âncãrurile din soia sunt gustoase si dau o energie specificã ce sporeste bunadispozitie si stimuleazã regenerarea psiho-fizica
Cercetãrile colaborate ale Universitãtii Chineze din Hong Kong si ale Universitãþii din Manchester, sustin cã boabele de soia au calitatea de a ne proteja împotriva dezvoltãrii cancerului de prostatã si a celui mamar. Nivelul izoflavonoidelor din sânge a fost stabilit a fi de 110 ori mai mare în cazul japonezilor cu o incidentã scãzutã a cancerului de prostatã, decât în cazul finlandezilor. Femeile japoneze cu risc redus de dezvoltare al cancerului mamar, prezintã deasemeni niveluri mult mai ridicate de izoflavonoide(de genul genistein si daidzein) în comparatie cu femeile din alte societãti industrializate. Un studiu recent al WCRF, urmãrind comportamentul acelorasi douã izoflavonoide confirmã cã, consumul de soia regulat si pe termen lung, mãreste efectul de protectie împotriva aparitiei si dezvoltãrii formelor de cancer. Cele mai bogate surse de izoflavonoide sunt laptele din soia, iaurtul de soia si tofu, în timp ce produsele mult procesate, sunt sursa cea mai sãracã!
Soia, este o sursã de proteinã foarte ieftinã.
Din laptele de soia se pot prepara un numãr imens de retete de produse delicioase, sãnãtoase si pe toate gusturile, cum ar fi spre exemplu: brânzã diferite varietãti, mici, chiftele, budincã, înghetatã, pate, iaurt, kefir, diverse creme, ciocolatã, supã, fripturã, salam, sarmale, maionezã, prãjiturã, pâine, drob, piftie si multe altele.