gripa bolnav

Stim cu totii cat e de pacatoasa. Mai stim si ca gripa nu are tratament. Oare de ce mai stam pe ganduri si nu ne vaccinam?

Sezonul gripei debuteaza in octombrie, atinge un varf in decembrie si se incheie de abia in mai. Asadar, mai bine de sase luni suntem expusi riscului de a contacta gripa. Sunt o serie de remedii naturiste sau medicamentoase care pot alina din simptome, insa nu este nici un medicament care sa ne vindece de gripa. Singura sansa de a scapa de gripa toamna si iarna aceasta este sa ne vaccinam.
Cum se manifesta gripa?
Anual, 10-20% dintre romani fac gripa ce se manifesta diferit in functie de tipul virusului si mai ales de raspunsul imun al fiecarui individ. Virusul se va cantona la nivelul nasului, gatului si al plamanului. Foarte des persoanele afectate de gripa o descriu drept „cea mai nasoala raceala din viata mea”.
Simptomele principale ar fi: starea de slabiciune, durere de cap, dureri musculare, dureri de gat, urechi „infundate”, nas infundat sau care „curge”, tuse uscata suparatoare si febra pentru cateva zile, insotita sau nu de frisoane. Majoritatea dintre noi incepem sa ne revenim si sa ne simtim mai bine in 1-2 saptamani.

Suna medicul daca:

Ai temperatura mai mare de 40 de grade sau aceasta dureaza mai mult de 3-4 zile
Respiri greu chiar si cand te intinzi sa te odihnesti
Tusea este foarte suparatoare, devine productiva (mult mucus sau chiar schimbare de culoare a sputei)
Apar semne de greata, voma, diaree.

De urgenta la spital daca:

Respiri cu foarte mare greutate si simti ca nu iti mai ajunge aerul
Pielea devine marmorata si unghiile mainilor si picioarelor se coloreaza vinetiu
Te doare tare ceafa, nu poti sa flectezi gatul (sa pui barbia in piept), te deranjeaza lumina
Devii confuz, comportamentul devine straniu sau apar convulsiile.

Vaccinurile antigripale
Tulpinile alese pentru a intra in compozitia vaccinurilor antigripale variaza de la an la an. Cercetatorii OMS sunt in legatura cu peste 200 de centre din intreaga lume si sunt informati rapid in legatura cu orice tulpina nou aparuta.
Punand cap la cap aceste informatii, ei stabilesc pentru fiecare emisfera care vor fi virusurile care vor ataca cu cea mai mare probabilitate in sezonul rece viitor.
Pentru emisfera nordica ei emit recomandarile prin februarie, fapt ce permite marilor companii farmaceutice sa inceapa dezvoltarea vaccinului pentru toamna aceluiasi an. Prepararea unui vaccin este o munca laborioasa ce solicita mult timp – tulpinile de virusi sunt cultivate pe milioane de oua de gaina, pentru ca mai apoi sa fie izolate si inactivate.

Cine trebuie vaccinat?
Oricine vrea sa se protejeze impotriva gripei. Trebuie avut insa in vedere ca vaccinul nu te protejeaza 100%! Sunt doua motivele: ori OMS da gres si previziunea data nu se adevereste, ori ai intrat in contact cu virusul gripal inainte ca organismul tau sa fi apucat sa se imunizeze. Exista o serie de persoane considerate a fi la risc. In acest an Ministerul Sanatatii a comandat un milion de doze de vaccin antigripal pentru a vaccina gratuit tocmai aceste persoane. Intervalul propice pentru vaccinare este in octombrie – noiembrie. In afara persoanelor considerate a fi la risc de complicatii de pe urma infectiilor gripale, mai sunt o serie de categorii carora li se recomanda vaccinarea:

I Cele cu varsta intre 50 si 65 de ani, multe avand suferinte cronice ce se pot decompensa pe durata gripei.
I Tot personalul medical si auxiliar din spitale si policlinici – chiar daca sunt imunocompetenti si fac o forma usoara, ei pot transmite gripa unor persoane cu imunitatea mult mai scazuta.
I Persoanele din anturajul varstelor extreme: copii cu varsta sub 2 ani si varstnici de peste 65 de ani.

Persoanele cu risc pentru complicatii:

I Varstele extreme: peste 65 de ani si copii foarte mici (6 luni – 2 ani).
I Persoanele internate in spitale pentru boli cronice, batranii din camine.
I Copiii si adultii suferinzi de boli cronice cardiace si cardiovasculare.
I Femeile care isi planifica sarcina pe durata sezonului rece.
I Copiii care primesc aspirina ca tratament (aspirina primita in timpul perioadei de gripa poate declansa sindromul Reyes – voma, convulsii, leziuni neurologice si chiar moarte).

Cine nu trebuie vaccinat?

Persoanele cu alergii severe la oua
Cei care au dezvoltat reactii severe dupa un vaccin antigripal anterior
Sugarii cu varsta sub 6 luni
Gravidele
Vaccinul cu virusuri vii atenuate nu se administreaza copiilor mai mici de 5 ani
Persoanele care deja au o afectiune intercurenta si fac febra – se asteapta vindecarea ei si se vor vaccina ulterior.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont