Pana acum, s-a estimat ca aproximativ 21,8 milioane de oameni au murit de SIDA – 17,5 milioane adulti si 4,3 milioane copii sub 15 ani.
Foarte multe persoane sufera de una sau mai multe boli cu transmitere sexuala (BTS) fara ca macar sa stie. Fie pentru ca nu prezinta nici un simptom, fie pentru ca nu au auzit de BTS ori pentru ca stiu prea putine lucruri despre aceste boli si despre simptomele care ar putea sa apara. Insa ele exista si, ramase netratate, pot avea consecinte dintre cele mai serioase asupra sanatatii.
Ce sunt BTS-urile?
Infectii cauzate de virusuri sau bacterii
Bolile cu transmitere sexuala sunt infectii pe care le poti contacta dupa un contact sexual cu o persoana infectata. Pot fi cauzate fie de virusuri, fie de bacterii. Cele mai comune sunt: infectia cu chlamidia, gonoreea, sifilisul, hepatita B, herpesul genital, infectia cu HPV (papiloma virusul uman) si infectia cu HIV (virusul imunodeficientei umane, cel care produce SIDA).
Cine are risc de infectare?
Femeile au risc mai mare decat barbatii
Orice persoana cu o viata sexuala activa (sau mai putin activa – chiar si un singur contact sexual poate fi infectant) este supusa riscului de a contacta o boala cu transmitere sexuala.
Insa femeile sunt mult mai predispuse la BTS decat barbatii, in principal pentru ca infectiile genitale se transmit cu mult mai multa usurinta de la barbat la femeie, decat invers. Spre exemplu, riscul unei femei de a face gonoree dupa un singur contact sexual neprotejat este de 60-90%, fata de doar 20-30% la barbat.
Cine mai e la risc?
Tinerii care practica sex neprotejat
Alta categorie cu risc crescut este reprezentata de adolescenti si adulti tineri, femeile tinere avand un risc mai crescut. Tinerii cei mai predispusi la BTS sunt cei cu parteneri sexuali multipli, care practica sex neprotejat (inclusiv oral sau anal) si care consuma droguri sau alcool in timpul actului sexual. Unele BTS-uri (precum hepatita B si infectia cu HIV) se transmit nu numai prin contact sexual, ci si prin alte fluide infectate (saliva, sange) – de aceea utilizarea acelor nesterile constituie un factor major de risc.
Nu in ultimul rand, persoanele cu nivel economic foarte scazut, care nu au acces la informatii, nu stiu cum sa se protejeze si nu pot beneficia de ingrijiri medicale, constituie o alta categorie sociala cu risc foarte mare.
Cum se manifesta?
Uneori evolueaza fara simptome, mai ales la femei
Din cauza existentei atator forme de BTS, simptomele pot fi foarte variate. Cateodata nu apare nici un simptom. De aceea e mai bine sa-ti faci analizele din cand in cand, ca sa stii mereu care e situatia. Pot aparea:
Mancarimi in jurul vaginului sau secretie vaginala anormala;
Durere in partea inferioara a abdomenului;
Secretie uretrala la barbati;
Durere in timpul contactului sexual;
Durere la urinat;
Sangerari intermenstruale;
Iritatii, rani in jurul vaginului;
Febra, senzatie de oboseala, scadere inexplicabila in greutate
Cum sa ma protejez?
Doar abstinenta ofera protectie 100%
Dupa abstinenta, cel mai sigur mod de a te proteja impotriva majoritatii BTS-urilor este folosirea prezervativului in timpul fiecarui contact sexual. Daca il folosesti doar din cand in cand, protectia nu mai este eficienta. Prezervativul nu ofera protectie in cazul infectiei herpetice si a celei cu HPV – acestea se transmit prin contactul cu pielea care prezinta leziunile specifice – vezicule cu lichid, respectiv negi (veruci) genitali.
Despre antibiotice
In majoritatea cazurilor, antibioticele vindeca infectia. Insa acestea nu ajuta si in cazul infectiilor virale. Oricare ar fi tratamentul prescris de medic, acesta trebuie efectuat de ambii parteneri (altfel, reinfectia apare la primul contact sexual), iar vindecarea unei BTS nu confera imunitate impotriva posibilelor infectii ulterioare.
Cum pot sa ma mai protejez?
Riscul creste proportional cu numarul partenerilor sexuali
Un alt mod de a evita BTS-urile este relatia monogama (contactul sexual intre doi parteneri care nu mai intretin relatii sexuale si cu altcineva). Pentru a fi sigura insa, relatia trebuie sa fie cu adevarat monogama, iar ambii parteneri sa fie testati pentru BTS si bineinteles neinfectati.
La inceputul unei relatii, ambii parteneri ar trebui sa-si faca testele pentru BTS. Si chiar daca pasiunea e asa de mare incat nu mai puteti astepta, nu uitati de prezervativ. Desi nu ofera protectie totala, poate preveni majoritatea BTS-urilor, printre care si cea mai grava dintre ele – infectia cu HIV. Decat sa te ghidezi dupa principiul ?mie nu mi se poate intampla?, mai bine lasa rusinea deoparte si discuta cu partenerul tau despre analizele care trebuie facute si despre folosirea prezervativului.
Contra hepatitei B exista vaccin!
Ce consecinte pot aparea?
Exista mai multe consecinte grave pe care BTS-urile netratate le pot avea asupra sanatatii, cele mai afectate fiind femeile. Dintre acestea, amintim:
Principala cauza a cancerului de col uterin este infectia cu HPV – papiloma virusul uman
Infectia netratata cu chlamidia sau gonoreea poate duce la boala inflamatorie pelvina a carei consecinta este infertilitatea (imposibilitatea de a face copii) – atat la femeile cat si la barbatii infectati. De asemenea, mai poate duce si la aparitia sarcinilor extrauterine care pot fi fatale pentru mama
Femeile insarcinate cu BTS netratate pot suferi fie avort spontan, fie sarcina se poate opri in evolutie (moare copilul), fie nastere prematura.
De asemenea, mamele infectate pot transmite respectiva infectie si bebelusului lor in timpul sarcinii sau al nasterii naturale, infectie care poate avea efecte foarte grave asupra micutului.
Uneori, anumite BTS pot afecta si alte organe, incluzand inima, rinichii si creierul.
Infectia cu HIV poate produce SIDA, boala care, din pacate, este fatala.
Sunt greu de diagnosticat si de tratat?
Pentru a putea fi stabilit diagnosticul, trebuie sa mergi la medicul ginecolog. Diagnosticul se pune relativ usor, pe baza unui examen clinic, a unei culturi din secretia vaginala sau uretrala sau printr-o analiza de sange.