Efectele benefice ale strugurilor sunt cunoscute inca din antichitate, reprezentand una dintre cele mai importante surse de antioxidanti. De aceea, este recomandat sa ii includem in alimentatia noastra zilnica, cel putin in timpul sezonului specific, mai ales datorita faptului ca strugurii romanesti sunt atat de gustosi.
„Cantitatea de nutrienti din struguri difera in functie de soi: vitamine (A, B1, B2, B6, C, K), minerale (fier, mangan, fosfor, potasiu, calciu) si o multime de fitonutrienti cu proprietati biologice speciale (resveratrol, antocianine, enzime, pectine, acizi organici)”, explica Dr. Emanuela Soare, Specialist Maggi in nutritie.
Desi au un continut ridicat de zaharuri (15-20%), strugurii au un indice glicemic scazut, iar glucoza si fructoza se absorb lent in sange. Consumati singuri, intre mese, hidrateaza organismul, continand 80-85% apa.
Strugurii rosii au in componenta lor antocianine, prezente in pielita boabelor de struguri, care dau culoarea rosiatica specifica. Acestor compusi le sunt atribuite proprietati antioxidante.
Beneficiile consumului de struguri sunt nenumarate…
Studiul strugurilor si al efectele lor asupra sanatatii noastre reprezinta un domeniu vast de cercetare. In fiecare an, lista beneficiilor se largeste datorita fitonutrientilor prezenti ce au un extraordinar potential biologic.
Consumul de struguri, atat albi, cat si rosii, are nenumarate efecte pozitive asupra sanatatii, citeste mai multe mai jos:
foarte digest, energic muscular şi nervos, remineralizant, antitoxic, stimulent şi decongestionant hepatic, răcoritor, colagog, diuretic, laxativ, antiputrid, reduce cantitatea de colesterol din sânge, elimină acidul uric în exces, ajută în cazul cancerului. Faptul că în coaja de la struguri există quercina şi elagina care au un puternic efect antitumoral face ca tratamentul în special cu suc de struguri să fie foarte indicat în toate formele de cancer.
Se poate folosi în următoarele afecţiuni: afecţiunile inimii (controlează nivelul colesterolului şi îl împiedică să se depună pe artere), afecţiuni pulmonare, afecţiuni traheale, afecţiuni renale, afecţiuni vezicale, afecţiuni hepatice, artrite, anemie, angină, astenie, azotemie, bronşită, calculoze, cancer (antitumoral), colesterol în exces(suc), congestia ficatului, congestia splinei, convalescenţă, demineralizare, dermatoze, disfuncţii ovariene (suc), dispepsii, eczeme, edeme, enterită, dermatoze, febră, furunculoze, gută, hemoptizii, hemoroizi, hipertensiune, hipoplazie mamară (insuficienta dezvoltare a sânilor-suc), hirsutism (suc), indigestie, inflamaţia vezicii biliare, intoxicaţii cronice mercuriale şi saturnale, lipsa ciclului menstrual sau ciclurile menstruale neregulate, litiaze, melanom malign (suc), menometrolagie (în special strugurii negrii), nefrite, obezitate, pletoră, prevenirea metastazelor (suc)retenţie urinară, reumatism, sarcină, sechele post-hepatice, senectute, stomatite, surmenaj, sporturi de rezistenţă, stări acute, temperamente biloase şi sangvine, tuberculoză pulmonară, tulburări digestive, tumori canceroase cu localizare pulmonară (cura de suc ).
Ce contine din punct de vedere chimic acest fruct? apă 72%, zahăr fermentabil, cremă de tartru, acid tartric liber, acid malic şi alţii, materii azotate, materii neazotate, materii minerale, lignoase insolubile, acizi liberi, acizi volatili, tanin, ulei, materii răşinoase. Strugurele negru conţine un colorant enocianină care este un tonic. Vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E.
Preparare:
-Cură de struguri: 1-2 kg de struguri pe zi sau 700-1400 ml suc de consumat exclusiv. Diuretic, laxativ, eliminator al acidului uric, litiazicilor, etc.
-Obezitate. 2 zile din 10 să se consume numai struguri 1,200 kg pe zi.
-Dezintoxicare- 3 păhărele de suc (must ) în fiecare zi, între mese.
-Sucul rezultat înainte de maturare este răcoritor, folosit înstările febrile ca şi contra anginelor, stomatitelor şi hemoptiziilor.
-Mustul este diuretic şi laxativ.
Stafida indicată în afecţiunile pectorale, hepatice, etc.
-Seva de primăvară 1 linguriţă dimineaţa contra litiazelor urinare, biliare şi a pietrelor.
-Sucul aplicat cu un tampon de vată pe ten se lasă să se zvânte 5 minute, apoi se spală cu apă călduţă în care s-a pus puţin bicarbonat de sodiu.
-Seva primăverii se pun picături în ochi la afecţiuni oftalmologice.
Contraindicaţii: afecţiuni renale grave, diabet, hipertensiune gravă, retenţia de apă, colita de fermentaţie şi diareea cronică sunt bolile la care este indicat să nu se folosească acest fruct.
Alte retete si remedii naturiste bazate pe struguri:
Astm: se iau 150 g de struguri bine spalati. Se pun în mai putin de 500 ml de apa. Se fierb 15 minute. Se strecoara dupa racire. Se beau trei sau patru pahare în timpul zilei. Se îndulceste de preferinta cu miere.
Litiaza: 100 g de struguri si 100 g de puterea ursului (raisin d’ours). Se pun în 500 ml de apa si se fierb cam zece minute. Se strecoara. Ceaiul obtinut se bea în cinci prize în timpul zilei.
Tuse: 200 g de stafide, 600 g de zahar, 100 g de must de struguri. Se fierb stafidele în 300 ml de apa, timp de zece minute si se strecoara. Acest decoct se pune pe abur si se adauga, putin câte putin, zaharul, dizolvându-l pâna la obtinerea unui sirop. Se adauga mustul (100 g) si 150 g de miere. Se ia o lingura dimineata, pe stomacul gol, alta la culcare, dar si în timpul zilei, daca se declanseaza o criza de tuse.
Uz extern
Masca tonifianta pentru ten normal: un ciorchine de strugure din cultura biologica (sau un ciorchine obisnuit, dar foarte bine spalat sub jet de apa, la robinet). Se zdrobesc boabele si cu un tampon de vata se umezeste usor pielea fetei. Se lasa sa actioneze doua sau trei minute, apoi se clateste. Tenul dumneavoastra va straluci!
Oftalmie: se fierb 100 g de vita în 300 ml de apa. Se lasa la racit. Se strecoara. Se fac spalaturi de trei ori pe zi cu un tampon de vata îmbibat în preparat. Acest colir nu trebuie pastrat mai mult de 24 ore.
Dermatoze: se curata 100 g de vita, se pun în 500 ml de apa si se fierb 15 minute. Se strecoara. Se spala partea afectata cu un tampon de vata îmbibat în preparat. Apoi se aplica un tampon uscat si se acopera cu un bandaj, lasându-l timp de trei ore. Aceasta operatie se repeta de trei ori pe zi. Lotiunea trebuie folosita în ziua respectiva.