Universitatea MIT, din Statele Unite, ocupă, de săptămâna trecută, primul loc în clasamentul celor mai bune instituţii de învaţământ din lume. Massachusetts Institute of Technology este o instituţie de învăţământ superior privată, cu accent pe cercetarea ştiinţifică şi tehnologică. MIT are în prezent aproape 11.000 de studenţi şi 1.000 de cadre universitare. 77 dintre absolvenţii universităţii din Massachusetts sunt laureaţi ai premiului Nobel. Concurenţa este foarte mare, pentru promoţia 2015 au candidat 17.909 de tineri, numai 1.742 fiind admişi (9,7%).
MIT a surclasat atât Universitatea Cambridge, fruntaşă a topului în ultimii doi ani, cât şi Universitatea Harvard, lider mondial între 2004 şi 2010, potrivit publicaţiei The Telegraph.
În octombrie 2009, preşedintele Obama a ţinut un discurs la Massachusetts Institute of Technology. La final, el a spus mulţimii: „Am visat dintotdeauna să vizitez cea mai prestigioasă instituţie din Cambridge, Massachusetts”. Apoi a adăugat, oprind aplauzele, „Cea mai prestigioasă şcoală din această parte a Cambridge, Massachusetts”.
Preşedintele a simţit nevoia unei clarificări pentru că Universitatea Harvard, lider în topul mondial ani la rând, se află la doar două mile depărtare, în acelaşi oraş al statului Boston.
Săptămâna trecută, însă, MIT a fost numită cea mai bună universitate din lume de către QS world university rankings, un progres pentru şcoala care, în urmă cu doar cinci ani, ocupa locul al zecelea în clasament.
Cum decurge admiterea la universitatea MIT – Massachusetts Institute of Technology, dosarul de aplicatie ce trebuie sa contina?
Admiterea la MIT si alte universitati americane de prestigiu este foarte competitiva. Din fericire, nu este deloc imposibil, dovada numarul mare de studenti romani la MIT, Harvard, etc. Spre deosebire de bursele din Europa, care poarta diverse nume (Socrate, Tempus, NATO, SAFE, etc.) si sunt pe perioade relativ mici, admiterea la universitatile americane este mai standardizata si bursa de obicei se ofera pe intreaga perioada a studiilor. Desi exista si aici burse din partea altor fundatii (Kokkalis, Fulbright, etc.), este recomandabil sa se incerce admisia direct la universitate prin trimiterea unui dosar de aplicatie.\
- Aplicatia propriu-zisa, inclusiv eseu / statement of purpose, etc.;
- Rezultatele de la testele necesare: SAT (la undergraduate), GRE General si Subject (la graduate) si TOEFL (pentru toti);
- Scrisori de recomandare;
- Grade transcripts (traduceri de foi matricole din liceu/facultate);
- Curriculum Vitae (CV);
- Taxa de aplicare (application fee).
In alta ordine de idei românca Daniela Rus este, din 23 mai, directorul CSAIL, laboratorul de informatică și inteligență artificială al renumitul institut MIT din America. Rus a fost pusă în locul lui Anant Agarwal, care a fost recent numit președinte al EDX, o inițiativă de învățare on-line de la MIT și Universitatea Harvard.
Daniela Rus a fost director asociat al CSAIL pentru trei ani, între 2008 și 2011, și a fost co-director al Centrului CSAIL pentru Robotică din 2005, scrie MITnews. Ea conduce, de asemenea, CSAIL – laboratorul de distribuție robotică. Rus este prima femeie care a devenit director la CSAIL.
“Rus, un cercetor în robotică renumit, este cunoscut pentru performanța în materie de cercetare și de proiecte în materie programabilă și robotică distributivă. Interesele sale de cercetare în robotică și distribuție de calcule mobile au condus la o serie de proiecte noi de transport, securitate, mediu de modelare și de monitorizare, explorare subacvatica, și agricultură”, este descrisă cercetoarea pe site-ul institutului.
“Aștept cu nerăbdare să lucrez cu Daniela în această funcție. Ea este un savant excepțional și un lider excelent, cu o viziune puternică pentru viitorul CSAIL”, a declarat decanul Facultății de Inginerie a MIT.
Daniela Rus are 48 de ani, a emigrat cu familia în SUA în anii ’80 și și-a dat doctoratul în computer science la Cornell University. Din 2003 activează la MIT, unde a ajutat la dezvoltarea a numeroși roboți, inclusiv unii capabili să facă grădinărit, să taie un tort aniversar sau să coacă prăjituri.